Polisen om Erstan-olyckan: Erfarna förare i båda båtarna

Det var erfarna båtmänniskor i båda båtarna i olyckan på Erstan, där två personer omkom. Det uppger utredningsledare Maria Sainio på polisen i Sydvästra Finland.

Två båtar krockade på Erstan i början av augusti. Två personer omkom.
20.08.2019 13:48 UPPDATERAD 20.08.2019 16:58
Polisen i Sydvästra Finland börjar få en klar bild av händelseförloppet kring olyckan på Erstan i Åbolands skärgård i början av augusti.
– Så här långt i utredningarna är det klart att båda båtarna framfördes av erfarna båtmänniskor. Några nybörjare handlar det inte om, säger förundersökningsledare Maria Sainio.
Eftersom också segelbåten gick för motor vid olyckstillfället betraktas båda båtarna som motorbåtar och anses ha haft samma förpliktelser på sjön.
– Om segelbåten hade gått för segel så skulle det ha varit tydligare att den snabbare båten, det vill säga motorbåten, var den som i första hand borde ha väjt, säger Sainio.
Utredarna går just nu i genom det tekniska materialet och jämför det med den information man har fått i förhören med de inblandade. Vem som förhörts vill Sainio inte avslöja, inte heller spekulera om när utredningen är klar.
Läs också: Översjöbevakare: Så ger du dig säkert ut på sjön
I kollisionen mellan den cirka 15 meter långa motorbåten och den betydligt mindre segelbåten, omkom två bröder, födda 1973 och 1969. Bröderna färdades i segelbåten, där det också fanns två andra vuxna och två barn. I motorbåten fanns två vuxna.
En båtimportör har tidigare för HBL identifierat motorbåten som en cirka 20 år gammal Fairline 48 Targa, tillverkad i Storbritannien.
Läs också: Vän till dödsoffren vill starta initiativ för att förbättra säkerheten

ANDRA LÄSER