Rättshärvan kring påhittat dödsfall i Irak – motivet var att få asyl i Finland

Statsåklagaren yrkar på ovillkorligt fängelsestraff för de åtalade som misstänks för att ha iscensatt ett dödsfall, hittat på polisrapporter, förfalskat en dödsattest och vilselett Europeiska människorättsdomstolen.

Den man som står åtalad för att ha iscensatt sin tidigare svärfars död bestrider bedrägeriet. Helsingfors tingsrätt inledde behandlingen av det uppmärksammade fallet på måndagen.
11.01.2021 17:42 UPPDATERAD 11.01.2021 17:43
Två irakier står åtalade för osann utsaga, grovt bedrägeri och grov förfalskning av dokument i en rättshärva som har kopplingar till Bagdad och Europeiska människorättsdomstolen i Strasbourg. Helsingfors tingsrätt inledde behandlingen av det uppmärksammade fallet på måndagen.
För tre år sedan gick Yle och Helsingin Sanomat ut med nyheten att en irakisk man hade skjutits ihjäl i Bagdad tre veckor efter att han hade nekats asyl i Finland och avvisats av de finska myndigheterna. Ett år senare visade det sig att dödsfallet var iscensatt och att den avvisade mannen lever.
Innan sanningen kröp fram hann Europeiska människorättsdomstolen i Strasbourg pricka Finland för att ha brutit mot artikel två och tre i den europeiska människorättskonventionen genom att avvisa mannen som enligt domstolen dödades i Bagdad.

ANDRA LÄSER