Boström jagar fullträff i Lidingös färger

Mårten Boströms IFK Lidingö hör till favoriterna i helgens Jukola. – Jukola är det största som finns för en orienterare efter VM, säger han.

Viktiga tävlingar på kommande. Jukola och VM är säsongens stora mål för Mårten Boström.
VM-guld. EM-brons. Men det finns rum för mera i Mårten Boströms prisskåp: han har fortfarande aldrig vunnit en av de stora budkavlarna – fast det varit ytterst nära flera gånger. Han har en ny chans under helgens Jukola, där hans IFK Lidingö hör till de absoluta favoriterna.
– Jukola känns som det största som finns för en orienterare, efter VM, säger han.
– Du är en del av ett lag, tillsammans med klubbbkompisar som du jobbat med under vintern, och lägger upp en gemensam taktik. Du har inte ett individuellt ansvar. Det här är det närmaste en lagsport orientering kan komma.

Nära för två år sedan

I de savolaxiska skogarna för två år sedan växlade Boström som etta efter den sjätte sträckan. Men den gången var Kalevan Rastis meriterade ankare Thierry Gueorgiou strået vassare än IFK Lidingös ankare Fredrik Johansson. I mål skiljde bara 11 sekunder.
Förra året var IFK Lidingö fyra, då norska Kristiansand OK vann. I den svenska budkavleklassikern Tiomila har Lidingö varit tvåa, fyra och fyra under de senaste åren. Flera gånger nära, men inte en enda fullträff. Ännu.
– Terrängen omkring Villmanstrand påminner en hel del om Kuopio. Sikten är varierande när löven slagit ut: ute på tallhedarna går det att se flera hundra meter, men på andra ställen kan det vara så tätt att det inte går att se en sten som ligger tio meter bort under en gran, säger Boström.
– Det gäller att vara uppmärksam hela tiden.

Djärv taktik

Boström har bekantat sig med omgivningen och lagt upp taktiken inför Jukolahelgen tillsammans med sina lagkamrater. Han förutspår en djärv taktik.

De senaste segrarna

Jukola
2010: Halden SK (Norge)
2011: Halden SK (Norge)
2012: Kalevan Rasti
2013: Kalevan Rasti
2014: Kalevan Rasti
2015: Kristiansand OK (Norge)
Venla-kavlen
2010: Tampereen Pyrintö
2011: Domnarvets GoIF (Sverige)
2012: Halden SK (Norge)
2013: OK Pan Århus (Danmark)
2014: OK Pan Århus (Danmark)
2015 Domnarvets GoIF (Sverige)
– Det lönar sig att vara aggressiv och ta mera initiativ i ett tidigare skede. Det gäller att våga göra sin egna ruttval och inte bli rädd fastän klungan väljer en annan rutt, säger han och jämför med Sveriges stora budkavleklassiker:
– I Tiomila går det ofta att följa klungan och bara stiga några meter åt sidan för att hitta sin kontroll. Men i Jukola är det större gafflingar, så du kan tappa tid genom att följa de andra. Det gynnar lag som är tekniskt bra.
De finska kartorna skiljer sig också en del från de svenska. De finska kartorna är mera detaljerade och noggranna.
– De finska orienteringskartorna är lite mera precisa. Om någonting syns på kartan kan du lita på att det finns där. De svenska kartorna lämnar mera rum för tolkning, säger Boström som själv är doktorand i geoinformatik.

Skadeproblem

Boström bytte till IFK Lidingö efter VM-sprintguldet 2013. Han har trivts bra i Stockholm.
– Jag ville få nya terränger och nya idéer i min träning och det har lyckats. Jag har fått träna i nya skogar i bra sällskap, säger han.
Han har dock haft lite problem under vårens lopp med en ond sena i foten. I EM i maj ställde han bara upp i sprinten, där det blev en 19:e plats.
– Jag har inte riktigt haft det normala flytet, men skadan börjar vara under kontroll.
Efter Jukola är säsongens stora mål VM i Strömstad-Tanum. Under de två veckosluten efter Jukolahelgen är det VM-uttagningar. Boström vet att det är konkurrens om startplatserna.
– Det gäller att vara fokuserad.

Venla-kavlen och Jukola 18–19.6

ANDRA LÄSER