Sveriges Radio: Finsk gruvjätte har gjort affärer med företag som delägs av sanktionerad rysk oligark

Gruvbolaget Metso Outotec har gjort affärer med grönlistade ryska företag som delägs av en av Putins favoritoligarker som finns på EU:s sanktionslista.

Det finska gruvbolaget Metso Outotec har fortsatt handla med ryska företag som delägs av en svartlistad rysk oligark.
Den svenska kanalen P4 Värmland har tagit del av en lista med över hundra bolag med rysk koppling som det finska gruvbolaget Metso Outotec ansett att de kan göra affärer med.
Två av företagen, Metalloinvest och Udokan Copper, delägs av den ryske oligarken Alisher Usmanov. Usmanov ligger på EU:s sanktionslista som offentliggjordes kort efter att Ryssland anföll Ukraina i februari. Av EU beskrivs Usmanov som en av president Vladimir Putins favoritoligarker. Han har nära band till Kreml och har agerat för president Putin samt löst hans affärsproblem.
Metalloinvest och Udokan Copper, delägs till 49 procent av Usmanov som är den största andelsägaren i bolagen.
Metso Outotec ska ha konsulterat internationella toppjurister som bedömt att företagen i fråga är grönlistade och inte berörs av de ryska sanktionerna, enligt de uppgifter som P4 Värmland mottagit av gruvbolaget i ett e-post meddelande.
Samtidigt påpekar Metso Outotec i sitt meddelande att gruvbolagets verksamhet i Ryssland ska avslutas och att man inte tar emot nya uppdrag i landet. Under andra kvartalet i år (april-juni) har gruvbolaget ändå levererat uppdrag för ett värde på 67 miljoner euro till ryska kunder som inte är sanktionerade.
Det är en domstol som måste pröva fallet för att avgöra om ett bolag brutit mot sanktionerna, säger Kommerskollegium, Sveriges myndighet för utrikeshandel, till Sveriges Radio.

ANDRA LÄSER