Finländska soldater skadade i rysk granatattack

En grupp finländska soldater hamnade under beskjutning när de återvände från ett uppdrag under fredagen, uppger en frivilligorganisation.

Finländska soldater har skadats i samband med en granatattack i Ukraina. Här avfyrar ukrainska soldater en haubits i närheten av Bachmut.
Bille Sirénbille.siren@hbl.fi
19.03.2023 07:15 UPPDATERAD 19.03.2023 13:44
Finländska soldater som ställt upp i Ukrainas led under den ryska invasionen skadade sig på fredagen. De hamnade under granatbeskjutning när de höll på att återvända från ett uppdrag.
Det uppger Kasper Kannosto, ordförande för Your Finnish Friends, en förening som stöder finländska frivilliga soldater i Ukraina. Kannosto säger att han pratat med några av de sårade soldaterna på lördagen.
Åtta soldater ingår i styrkan. Av dem ådrog sig fem mest skador.
Exakt var attacken skedde eller var finländarna nu befinner sig uppger Kannosto inte.
– Slarvig operationssäkerhet kan äventyra finländska frivilligas positioner. Hur många som skadat sig skulle vara värdefull information för Ryssland eftersom man så kan mäta hur effektiv attacken var, säger Kannosto till HBL på söndagen.
De första uppgifterna om attacken kom genom ett anonymt finskt Twitterkonto. Kontot tillhör ett befäl som leder en frivilliggrupp i Ukraina, har Yle bekräftat.
”I går hamnade en finländsk grupp i fiendens läger på vägen tillbaka från ett uppdrag. [Några av dem är] skadade, inte stupade. Vi behöver mer medicinsk utrustning”, skriver soldaten som för tillfället råkar befinna sig i Finland.

ANDRA LÄSER