Då vin är billigare än vatten

Bild: Evy Nickström

Samhörigheten i den finska kolonin på Solkusten kan ibland bli litet väl stark. Endel börjar längta hem till tystnaden, ron och snön.

– Att bo på Solkusten kan vara som en evig semester. Här finns gratis läkare och mediciner, bilig mat och billigt vin. Festen tar aldrig slut och normala vardagsrutiner saknas, säger Annukka Laaksonen.

Man talar om folk som vill hem men inte har råd att flytta tillbaka till Finland.

Efter att i många år varit en central gestalt i den finska kolonin på Solkusten har Laaksonen flyttat tillbaka hem till Finland.

Hennes mamma hörde till de första finländarna på Solkusten då Torremolinos blev populärt på 1960-talet. Det var till och med före legendariska Keihäsmatkat började sina charterresor.

Mamman startade frisörsalong på Solkusten och Annukka gick tidvis i privat internatskola i Madrid.

Som vuxen har hon flyttat tillbaka och Annukka Laaksonen aktar sig för att demonisera de så kallade Flyttfåglarna.

– Solkusten är full av vanliga människor som lever ett helt normalt liv och som flyttat hit på grund av klimatet. Och med finsk pension kan du äta ute och gå på konserter utan att ruinera dig. Så gott som alla kända finska artister uppträder på Solkusten under året.

Nu njuter Annukka Laaksonen ändå av bastu, skog och snö. För att inte tala om att huset består med egen källarskrubb och att hon får posten hemburen.

– Självklarheter som jag nu förstår uppskatta.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03