Då var det som varmast – minns du vappen 1998?

Egil Green har koll på vädret under valborgshelgerna. I år blir det relativt fint, men ganska kallt. Bild: Dan Andersson/Kristoffer Åberg

Årets första maj-väder blir typiskt för årstiden, småkyligt men ändå uppehåll och lite sol ibland. Det är fortfarande skäl att ta på långkalsongerna på picknicken.

– Det var minus tre grader i natt, upplyser väderexperten Egil Green då han är ute på promenad med hunden på valborgsmässoaftonen.

I så gott som hela Nyland tittar solen fram mellan molnen under dagen. Mot kvällen väntas molnigheten öka något.

Enligt meteorologerna ska hela maj månad bli ungefär så här, och relativt kall med tanke på årstiden. Medeltemperaturen kommer att ligga på kring sju grader.

– Vi hann redan bli invaggade i värmen under den där varma perioden i mitten av april. Men maj kommer att bli en verkligt kall månad, säger Egil Green medan han går in i lägenheten i Borgå centrum.

Desto mer vill han inte sia om framtiden. Hans expertis ligger egentligen nedtecknad på millimeterpapper i skrivbordslådan.

– Vappenvädret sa du, säger Green och rotar bland anteckningarna som sträcker sig ända tillbaka till 1974.

– Statistiken säger ju aldrig något om hur det kommer att bli, synd nog, annars hade jag varit väldigt rik. Men vi hade en ordentlig gammaldags vinter vilket kunde tyda på en fin sommar. 2019 var det också rejäl vinter, då blev sommaren ganska bra. 2018 var den verkligt fin, och i fjol varierande det väldigt mycket.

Vappenvädret har dock alltid bjudit på överraskningar åt båda hållen.

– Spelrummet är stort, det är just i brytningsskedet då vi har vintern i nacken och står inför sommaren. Jag minns ett år då folk gick i shorts och t-tröja. Men bäst att kolla pappren så kan jag säga med säkerhet.

Valborgsmässoafton och första maj 2016 var varm, med 16 grader på dagen och minus 2 på natten. År 2008 var det 17 grader varmt och 8 på natten, och 2004 var det hela 18 grader, men bara 3 på natten. Men rekord är det inte.

– Vi får nog gå ännu längre bakåt i tiden. Här, 1998, då var det över 22 grader på dagen och hela 15 på natten, Finland var inne i en värmebölja just då. Men året innan var det nästan minusgrader, där ser man hur mycket det kan variera.

Som kallast då? Green räknar upp 2014 och 2011 som kalla och regniga år.

– Köldrekordet slogs nog ändå vappen 1981, då var det som mest 4 grader varmt mitt på dagen och minus 3 på natten.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Pionjären inom styling

Mer läsning