Offer i tingsrätten: "Då tänkte jag att här dör jag"

Bild: Lehtikuva/Handout

Egentliga Finlands tingsrätt hörde på måndagen offren till sommarens knivdåd i Åbo. En kvinna som blev knivhuggen på Brahegatan hann inte se gärningsmannen innan hon fick ett slag i huvudet.

Egentliga Finlands tingsrätt fortsatte på måndagen med hörandet av offren i sommarens knivdåd i Åbo centrum. På måndagen hörde tingsrätten sammanlagt sex personer, av vilka fem blev knivhuggna. Den sjätte är pappa till ett av offren.

En kvinna som blev knivhuggen på Brahegatan berättade att hon just stigit ut ur en butik och bara hunnit promenera några meter när hon kände ett hårt slag i bakhuvudet. Hon hann inte se gärningsmannen Abderrahman Bouanane innan han anföll henne.

– I det skedet förstod jag ännu inte vad det handlade om, men sedan blev jag träffad av flera slag. Ett av dem träffade riktigt illa och jag sjönk till marken. Då tänkte jag att här dör jag, berättade kvinnan.

– Det kom människor för att hjälpa mig. Jag gav min telefon till en bekant som var på plats. Sedan skrev jag på marken med mitt eget blod, så att hen skulle förstå att ringa min son, fortsatte hon tills rösten brast.

Kvinnan var ett av Bouananes sista offer. Polisen lyckades stoppa gärningsmannen på Brahegatan genom att skjuta honom i benet. I det skedet hade Bouanane fattat tag i en annan kvinna och lagt sin kniv på hennes strupe.

Hälsningar från riksdagen

Politiken möter många utmaningar, inte minst från populistiska och bakåtsträvande rörelser i Finland och i Europa. Jag vill fortsätta som riksdagsledamot och arbeta för en politisk kursändring i värdefrågorna. 15.3.2019 - 15.02