Då sex bara var för gifta

Flickor i hamnen. Vårdpolisen kunde gripa osedliga kvinnor med stöd av lösdriverilagen fram till 1980-talet.Bild: Kalle Kultala/Yle

Sex bara inom äktenskapet. Lagliga bordeller. Olagliga aborter. Censur av porr. Allt detta hör till Finlands sexuella historia.

Finlands sexuella historia visas i Yle TV1 tisdagar kl. 20.00, repris onsdagar kl. 00.00.

Jubileumsåret erbjuder program om Finlands historia ur de mest skiftande synvinklar, och till de ointressantaste hör knappast Riikka Kaihovaaras fyrdelade serie Seksi-Suomen historia, om sexualitetens 1900-talshistoria i vårt land.

Det är berättelsen om hur samhälle och kyrka på olika sätt försökt kontrollera människors sexualitet. Första delen i kväll handlar om hur sex länge var tillåtet bara inom äktenskapet, och då enbart för att alstra barn. På den här tiden – ungefär förra hälften av 1900-talet och tidigare – talades det inte om sexualitet, utan begreppen som användes var könsdrift och könsumgänge.

Någon sexualundervisning förekom över huvud taget inte, så när ungdomar kom i puberteten kunde det vara ganska överraskande och skrämmande. Leo Nygren berättar om detta i kvällens program. Han och hans fru väntade snällt till bröllopsnatten innan de gick till sängs första gången.

Långt ifrån alla var lika lydiga. Det var vanligt att man förr särskilt på landet såg mellan fingrarna på den här punkten. Sex före äktenskapet godkändes, bara paret sedan gifte sig. En stor del av barnen föddes tidigare än nio månader efter bröllopet. Och den lag som faktiskt fanns gällande detta var svår att övervaka eftersom inte ens poliserna själva följde den. Gifta sig kunde man bara i kyrkan, men filosofen Rolf Lagerborg (1874–1959) hittade ett kryphål i lagen som gjorde det möjligt att kringgå detta. Genom att erkänna inför domstol att han och hans blivande fru hade haft föräktenskapligt umgänge dömdes paret till äktenskap utan att behöva vigas kyrkligt.

Serien bjuder på en hel del ny kunskap på detta område, och ger perspektiv på hur mycket och snabbt de här sakerna förändrats på bara några decennier. Senare avsnitt tar upp de lagliga bordeller som fanns i Helsingfors för hundra år sedan. Det handlar om hur myndigheterna tog sig makten att kontrollera kvinnokroppen, bland annat genom att övervaka "morallösa" kvinnors hälsa (för att de inte skulle smitta familjefäder). Och det handlar om pornografin som var förbjuden fram till 1980-talet. Men även på den punkten fanns det sätt att kringgå lagen.

Malin Slotte TV-redaktör

”Nu sover jag gott, äntligen!”

Angelina fick dålig sömn men rogivande växter hjälpte henne. "Min livskvalitet är mycket bättre nu" säger hon. 20.9.2018 - 13.33