Då öppnar skandalflygplatsen i Berlin

Flygplatsen som är döpt efter den tidigare västtyska förbundskanslern Willy Brandt förväntas öppna den 31 oktober – 14 år försenad. Arkivbild. Bild: Markus Schreiber/TT-AP

Till slut är den klar. Nästan ett årtionde efter utsatt tid står det skandalomsusade flygplatsbygget utanför Berlin redo för resenärer, lagom till att behovet av flygresor minskat drastiskt.

40 000 gäster var inbjuda till invigningen men ingen kom. Beskedet om felaktigheter med brandskyddet hann före och gjorde att invigningen fick skjutas upp.

Det var nio år sedan.

Sex invigningsdatum har passerat sedan Tysklands tredje största flygplats – Flughafen Berlin Brandenburg Willy Brandt – skulle ha öppnat. Budgeten är sedan länge spräckt och det nya datumet som man jobbar mot är den 31 oktober i år. Nu verkar det som om den förväntade åttamiljarder euro-flygplatsen kommer att kunna öppna enligt plan, rapporterar Die Welt.

Brandskyddet godkänt

Nyligen uttalade sig flygplatschefen Engelbert Lütke Daldup om att brandskyddet är godkänt och att den faktiska invigningen av flygplatsen "aldrig varit så säker".

– Framstegen på byggarbetsplatsen har varit stora de senaste veckorna. Vi har slutfört arbetet i en sådan utsträckning att vi kunde överföra alla nödvändiga papper till byggnadsinspektören, sade han.

Under åren som gått sedan det första satta invigningsdatumet 2011 har tusentals fel rapporterats. Det har handlat om allt från brandskydd till frågetecken gällande strömmen i de milslånga kablarna som dragits i byggnaden och mängder av tekniska problem.

Utbygge väntar

Om flygplan lyfter från Berlin Brandenburg sista oktober återstår fortfarande att se. Förtroendet för flygplatsledningens prognoser är sedan länge bortblåst och dessutom skapar den rådande coronapandemin osäkerhet kring hur efterfrågan på flygresor kommer att se ut i oktober.

Om resandet med tiden återgår till det normala väntar dessutom fler spadtag vid Flughafen Berlin Brandenburg Willy Brandt. Flygplatsen är byggd för 27 miljoner resenärer om året, något som 14 år efter byggstart och innan pandemin, konstateras vara för lite.

Flughafen Berlin–Tegel: Den nuvarande huvudsakliga flygplatsen i Berlin. Den byggdes 1948 och planeras att lägga ner när Flughafen Berlin Brandenburg Willy Brandt öppnar.

Flughafen Berlin–Schönefeld: Östberlins flygplats under kalla kriget och tidigare huvudflygplats i Östtyskland. Öppnade 1934 och ligger utanför Berlins delstatsgräns i orten Schönefeld i Brandenburg.

Flughafen Berlin–Tempelhof: Öppnade 1923 och stängde 2008. I dag är flygplatsens byggnader museum och start- och landningsbanorna fungerar som en populär park.

Flughafen Berlin Brandenburg Willy Brandt: Första spadtaget togs 2006. Invigningsdatumet har flera gånger fått skjutas upp. Nu planeras den öppna 31 oktober 2020.

Fastighetsfonder ger den privata placeraren möjlighet att dra nytta av fastighetsmarknadens stabila avkastning

Mer läsning