Då får svenskarna resa till Finland igen

Ett skepp kommer lastat med svenskar – men när? Viking Gabriella trafikerar vanligtvis rutten Helsingfors–Åland–Stockholm. På grund av den svenska smittspridningen går hon nu bara mellan Helsingfors och Åland. Bild: Vesa Moilanen/Lehtikuva

De finländska hälsomyndigheterna har inte lagt upp några gränsvärden för när coronaepidemin i Sverige försvagats tillräckligt för att svenskarna ska få resa till Finland igen. HBL:s uträkning pekar på att det sker tidigast i mitten av augusti.

Inrikesminister Maria Ohisalo (Gröna) säger i en intervju för Svenska Dagbladet att Finland inte kommer att införa regionala svenska undantag för inresa från Sverige till Finland.

Gränsen till Sverige öppnas för normalt resande för hela Sverige när det väl sker, säger Ohisalo i intervjun som publicerades i midsommarhelgen.

Det betyder i praktiken att den svenska epidemin ska försvagas på nationell nivå för att svenskarna ska få resa fritt till exempelvis Åland eller Torneå.

Läs mera: Maria Ohisalo: När svenskarna får komma till Finland ska beslutet omfatta hela Sverige

När har då epidemin i Sverige försvagats tillräckligt för att gränshindren ska slopas? Det är något de finländska politikerna och myndigheterna inte vill ge några exakta värden för i det här skedet.

Under midsommarveckan noterade Sverige nästan 6 500 nya fall av coronasmitta.

Det kan jämföras med kring 50 konstaterade fall i Finland under samma tid.

När når Sverige nordisk nivå?

Den femtonde juni öppnade Finland sina gränser för ester, letter, litauer, norrmän, danskar och islänningar.

I Danmark noterade man cirka 250 nya fall veckan innan gränsen öppnades.

Det danska epidemiläget inför öppningen kan ses som ett riktmärke för Sverige.

Om Sverige behandlas som Danmark behöver Sverige med en ungefär dubbelt så stor befolkning komma ned till kring 500 nya fall per vecka innan restriktionerna hävs.

Det betyder att antalet nya svenska fall borde minska med över 90 procent från nuvarande nivåer.

I praktiken ska antalet nya fall per vecka då halveras tre eller fyra gånger. Ser man på epidemin i olika länder har en halvering i bästa fall skett på knappa två veckor, men ofta har det räckt längre, ibland längre än fyra veckor.

Epidemin i Sverige kommer inte att utvecklas rätlinjigt, men om man schematiskt räknar med en halveringstid på tre veckor kan Sverige vara nere i de övriga nordiska ländernas nivåer om nio veckor, eller mot mitten av augusti.

Det stämmer överens med beslut som stora företag som är beroende av svenska resenärer redan har fattat.

Rederiet Tallink Silja har exempelvis flyttat Sverigefärjan Silja Serenade till rutten Helsingfors–Riga fram till den 15 augusti.

Viking Line kör Viking Gabriella mellan Helsingfors och Åland åtminstone fram till den 9 augusti. I vanliga fall skulle fartyget fortsätta till Stockholm från Mariehamn, men så länge restriktionerna för Sverige är i kraft vänder hon tillbaka till Helsingfors via Tallinn.

Med tanke på det svenska smittläget kan fortsatt resa till Stockholm för M/S Gabriella i bästa fall vara möjlig redan den 10 augusti. Men minst lika sannolikt är att gränsrestriktionerna är i kraft längre än så.

Rättelse: I en tidigare version av artikeln stod det att svenskar som äger fastigheter får komma till Finland utan att behöva sätta sig i frivillig karantän. Rekommendationen är ändå 14 dagar frivillig karantän.

Tim Johansson Reporter

Den 15 juni upphörde de finländska resebegränsningarna att gälla utländska medborgare som kommer från Norge, Danmark, Island, Estland, Lettland och Litauen.

Fritidsresor från övriga länder tillåts inte.

Det är ändå möjligt för svenska medborgare som äger fastigheter i Finland att komma till Finland. Enligt finska myndigheter rekommenderar ändå frivillig karantän i 14 dagar för dem.

Även svenskar som sällskapar med finländare får komma till Finland, också de med karantänsrekommendationen.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Efterfrågan ökar men under svåra tider är det upp till bevis för private banking-tjänster

Mer läsning