Då avgör Cas Manchester Citys Europaöde

Manchester City hoppas kunna delta i Champions League de två kommande säsongerna. Bild: Oli Scarff/Lehtikuva

Manchester City har överklagat det europeiska fotbollsförbundet, Uefas, beslut att stänga av Premier League-jätten i två år från spel i Europa.Ärendet ligger hos idrottens internationella skiljedomstol, Cas – som nu har offentliggjort när överklagan ska behandlas.Det handlar om tre dygn nästa månad, 8–10 juni.

Det var i februari som Uefa lät meddela att Manchester City hade gjort sig skyldigt till "allvarliga överträdelser" av det finansiella regelverket och därför skulle förbjudas deltagande i Champions League och Europa League de två efterföljande säsongerna.

Enligt Uefa har den regerande engelska mästarklubben överskattat sina sponsorintäkter mellan 2012 och 2016 och inte samarbetet med Uefas utredning av saken. Manchester City har dessutom bötfällts med 30 miljoner euro.

Manchester City hävdar dock att man inte gjort sig skyldig till något fel och menar att det finns flera brister och hål i Uefas anklagelser.

Det finansiella regelverket (Financial Fair Play) infördes 2011 för att se till att fotbollsklubbars ekonomiska förluster inte överstiger deras intäkter och att underskottet inte ska kunna lösas genom att rika ägare pumpar in pengar i organisationen.

Manchester City låg tvåa i Premier League när coronapandemin avbröt ligaspelet i mars, 25 poäng efter serieledande Liverpool.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning