Turkiet ska hjälpa att bygga upp ukrainsk infrastruktur

Turkiet ska hjälpa Ukraina att bygga upp vägar och broar som förstörts i kriget. Det uppger det ukrainska presidentkansliet efter president Zelenskyjs möte med Turkiets president Erdogan som rest till Lviv.

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan och Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj i Lviv.
18.08.2022 18:03 UPPDATERAD 18.08.2022 19:54
Ukrainas president Volodymyr Zenelnskyj har på torsdagen träffat både FN:s generalsekreterare António Guterres och Turkiets president Recep Tayyip Erdogan i Lviv i västra Ukraina.
Zelenskyj berömmer Erdogans besök i Ukraina, som är den turkiske ledarens första sedan det ryska anfallskriget inleddes i slutet av februari.
"Turkiets presidents besök i Ukraina är ett kraftfullt budskap om stöd från ett så mäktigt land", uppger Zelenskyj.

Zaporizjzja i fokus

Det spända läget vid det ryskockuperade kärnkraftverket i Zaporizjzja var i fokus för torsdagens möten, och president Zelenskyj uppmanar FN att säkerställa säkerheten vid kärnkraftverket.
Han kritiserar vad han beskriver som "avsiktliga" ryska attacker mot kärnkraftverket. Ukraina och Ryssland har tidigare anklagat varandra för att ligga bakom attacker mot kärnkraftverket.
Utöver det spända läget kring kärnkraftverket Zaporizjzja diskuterades underlättande av spannmålsexport från Ukraina.
"Vi kom överens om att fortsätta samordningen kring genomförandet av spannmålsinitiativet. Vi diskuterade också möjliga riktningar för dess utveckling", uppger Zelenskyj efter mötet med Guterres.
FN:s generalsekreterare António Guterres på besök i Lviv i västra Ukraina.

Balansgång

Turkiet och FN hjälpte i juli till att medla fram den överenskommelse som möjliggjort en början till export av de miljontals ton spannmål som suttit fast i ukrainska hamnar efter Rysslands invasion. Förhoppningen är att exporten ska kunna snabbas på framöver efter inledande flaskhalsar.
Erdogan – som leder ett land som både har viktiga handelsmässiga band med Ryssland, och som är medlem i Nato som står bakom Ukraina – går en försiktig balansgång i sitt medlande. Tidigare i augusti träffade han den ryske presidenten Vladimir Putin.

Rad attacker

I Ukrainas nordöstra delar uppges totalt 11 personer ha dödats och runt 40 skadats i ryska attacker i regionen Charkiv under onsdagskvällen och torsdagsmorgonen, rapporterar nyhetsbyrån AP.
I staden Charkiv träffade ryska raketer bostäder på onsdagen där minst sju civila uppges ha dödats och 17 har skadats, uppger stadens borgmästare Ihor TerechovTelegram.
Johan Norberg, militäranalytiker vid Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) i Sverige, ser inget omedelbart samband mellan attacken mot Charkiv och Guterres besök i västra Ukraina.
– Jag tror inte att det nödvändigtvis är bra för Ryssland att eskalera eller tydligt koppla militärt våld till det här mötet. Jag ser inte riktigt poängen med det. Många av de enskilda attackerna kan ha mer lokala militära drivkrafter och behöver inte vara kopplade till storpolitik, säger han.

Påverkas av Krimexplosioner

I veckan har flera explosioner inträffat vid en rysk ammunitionsdepå på Krim, bara en vecka efter de kraftiga explosionerna vid den ryska flygbasen Saky. Mycket är fortfarande oklart kring explosionerna och officiellt har Ukraina inte tagit på sig ansvaret för någon av dem.
Tydligt är dock att attackerna har drabbat de ryska styrkorna, enligt Norberg, då exempelvis järnvägen är avgörande för deras försörjning samtidigt som förstörandet av ammunition minskar ryssarnas uthållighet i strid.
Norberg lyfter också fram att Ryssland tidigare har kunnat operera tämligen säkert med sitt flyg ovanför Krim, till skillnad från över resten av Ukraina. Om Ryssland nu börjar märka att det inte går att flyga som man vill över Krim heller vore det ett streck i räkningen för den ryska militären, säger han.
– Fortsätter attackerna på Krim, och framför allt om det blir så att avgörande funktioner går sönder, som broar, järnvägsförbindelser och annat, då kan den ryska operationen i söder också få ytterligare stora problem.
Områden under rysk kontroll samt områden med rysk militär närvaro den 17 augusti.

ANDRA LÄSER