HBL inför betaltjänst även på webben

HBL börjar snart ta betalt för digitalt innehåll på sajten HBL.fi. Det innebär att en del av artiklarna endast kan läsas av prenumeranter. Redan nu kommer en del artiklar kräva att man loggar in. Fortsättningsvis kommer det att finnas också gratisinnehåll på sajten.

HBL:s chefredaktör Susanna Landor.
29.11.2018 11:30 UPPDATERAD 29.11.2018 12:18
Från och med nu kommer en del artiklar på HBL.fi kräva att man loggar in sig som användare. HBL:s chefredaktör Susanna Landor säger att det här är ett första steg mot en betallösning där en del av innehållet är exklusivt för prenumeranter.
– Vi vill satsa på våra betalande kunder, och vi kommer att införa en premiummodell som vår betallösning. Det betyder att du på sajten kommer att se artiklar som är unika och som ger våra prenumeranter ett mervärde, och för att läsa dem kommer du nu i början endast bli ombedd att logga in men i ett senare skede behöver du vara prenumerant. För den som vill bli digital prenumerant kommer vi att kunna erbjuda ett verkligt förmånligt alternativ.

Vilka artiklar är enbart för prenumeranter?

– Våra journalistiska guldkorn och unika artiklar är givet Premiuminnehåll, medan allmänna nyheter precis som nu är öppet innehåll. För en digital prenumeration har man förstås enkelt tillgång till allt, och har du redan nu en pappersprenumeration ingår också allt.

Varför gör HBL det här?

– Vi vill bygga en digital innehållsaffär och en hållbar ekonomi för framtiden och ser det som ett sätt att säkerställa att vi också i fortsättningen kan göra journalistik av hög kvalitet. Det här är ju ingenting som är unikt för HBL, utan en vedertagen lösning som många mediehus med oss valt att införa.
– Samtidigt finns det en rättviseaspekt här: Det är orätt mot pappersprenumeranterna att den som läser digitalt får tillgång till vårt Premiuminnehåll gratis.

Du säger att det kommer att vara gratis i början, men när ska man börja betala?

– Inom den närmaste tiden. Vi har inte slagit fast något exakt datum, utan först testar vi genom inloggning och inom en kort framtid kommer betaltjänsten att införas.

Varför ska man betala just för HBL då det finns innehåll att läsa gratis på internet?

– HBL står för trovärdighet i en värld av surrande rykten och fake news. Här hänvisar jag till Reuters digitala nyhetsrapport där HBL av läsarna klassades som det mest trovärdiga nyhetsmediet i Finland. Vi erbjuder unika områden, intressanta nyheter, starka åsikter och gedigna journalistiska profiler. Konkret kommer vi bland annat att lägga fokus på privatekonomi, på miljö- och klimatfrågor, lyfta fram att vi är en tidning i en pulserande storstad och satsa på livsstil såsom relationer och familjeliv. Innehåll som våra läsare säger att de vill ha mer av. Vi har också en gedigen Norden- och Rysslandsbevakning.
– HBL är och ska också vara den tidning som är bäst på frågor som rör det svenska i Finland, eftersom ett viktigt uppdrag för oss är att stärka vardagen på svenska.

Använd ditt gamla konto

Landor lyfter fram HBL:s printprenumeranter som oerhört viktiga och värdefulla, och säger att man samtidigt behöver erbjuda kunderna alternativ till papperstidningen.
– Vi tror och hoppas att folk vill betala för vår journalistik också digitalt. Glädjande nog visar årets upplaga av Reuters nyhetsrapport att läsare i Norden har en ökad betalvilja för kvalitetsnyheter digitalt.
– Vi vill vara en garant för sanningsenlig och modig journalistik oberoende av kanal, och samtidigt vill vi vara lyhörda och lära oss mer om vad våra kunder vill ha och är intresserade av. Det får man lätt reda på via den digitala läsningen och analytiken och genom en dialog med läsarna. Det är spännande att följa med vilket slags innehåll som intresserar dem.
De som redan har ett konto på HBL.fi kommer inte att behöva skapa ett nytt konto i och med inloggningsfasen och övergången till betallösningen.

Tidningen redan dagen innan

En annan förändring är att man nu kan läsa den digitala e-tidningen redan på kvällen. E-tidningen finns tillgänglig varje kväll från klockan 22.30. Prenumeranterna hittar som vanligt e-tidningen på sajten hbl.fi eller i appen HBL 365.
Samtidigt slutar produkten HBL Kväll utkomma i appen HBL 365 på grund av låg efterfrågan. Den sista HBL Kväll kommer ut på fredag. Förändringen kräver inga åtgärder från läsarna.

Hur kommer jag åt en Premiumartikel?

För att kunna läsa Premiuminnehållet bör du ha ett digitalt konto. Om du redan är prenumerant av papperstidningen eller har en digital prenumeration fungerar ditt gamla konto förutsatt att det är kopplat till din prenumeration. Var vänlig och kontakta kundservice ifall ditt digitala konto inte är kopplat till din prenumeration.
Under en första testperiod kommer materialet gå att läsa även utan prenumeration så länge som du är inloggad. Sedan börjar innehållet kosta och då krävs en prenumeration.
Om du inte lyckas logga in och har glömt ditt lösenord så kan du byta ditt lösenord på sidan https://www.hbl.fi/losenord/.
Om du inte har ett konto och vill läsa Premiumartiklar kan du skapa ett konto i samband med att du öppnar en Premiumartikel. Alternativt kan du välja "Logga in" uppe i högra hörnet på HBL.fi och sedan klicka "Registrera dig!"
HBL-Premium kommer att kosta 6,90 euro per månad och ger tillgång till alla artiklar på HBL.fi, men inte till e-tidningen eller appen HBL 365. För att läsa HBL som e-tidning och appen HBL 365 krävs en HBL 365-prenumeration som kostar 14,90 euro per månad. Pappersprenumeranter har tillgång till allt digitalt material.

ANDRA LÄSER