Både Villarreal och Liverpool är värda en eloge

I en halvlek fanns i stort sett bara ett lag på planen. Av det ultrapassiva och tillbakadragna Villarreal som ställde upp på Anfield förra veckan märktes inte. Villarreal visade med sin arbetsvilja och förmåga att trissa upp tempot att också segermaskinen Liverpool går att rubba.

Liverpool var illa ute men jobbade sig tillbaka i matchen och avancerar till final i Champions League.
04.05.2022 09:31
Pervis Estupinan var så bra på sin kant att han fick Mo Salah att drömma om semester hemma i Egypten. Salahs normalt så kvicka fötter kom ingen vart på den regnsjuka planen. Accelerationen försvann någonstans i Estadio de la Ceramicas dränering. Giovani Lo Celso och Juan Foyth bildade en utmärkt tandem ute till höger där Diogo Jota tvingades genomlida en av sina tyngre halvlekar som Liverpoolspelare.
Inte ens normalt sett så oerhört elegante passningssäkre Thiago fick fason på sina bollar då just Lo Celso, Etienne Capoue och Francis Coqeulin snurrade på som ett koppel ilskna bålgetingar, hela tiden med taggarna ute.
Till och med försvarsgiganten Virgil van Dijk såg en aningen orolig ut då Liverpool inte alls fick i gång sitt spel. Trent Alexander-Arnold har ibland problem i defensiven. Det här var en sådan kväll.
1-0 av Boulaye Dia och 2-0 av Coquelin innebar 2-2 sammanlagt i paus. Ett mentalt sett svagare lag hade gått till pausvila med självförtroendet nertryckt i de regnblöta shortsen. Men inte Liverpool.
Tränare Jürgen Klopp tog garanterat till ett av sina berömda motivationstal då han väckte sina mannar. Bytet där Jota byttes ut till förmån för oljade blixten Luis Diaz satt som en smäck. Och Diaz verkade inte alls störas av det blöta underlaget. Han utgjorde ett direkt och konstant hot.
Villarreal tappade positionerna efter paus. Före paus vågade och framför allt orkade laget stressa högt, intensivt och ofta. Efter paus började hemmalaget hasa allt längre neråt i banan och det är en taktik som inte fungerar mot Liverpool.
Också publiken insåg var det barkade för den aggressivitet Villarreal visade upp före paus försvann. Lo Celso kom inte heller någon vart med sina läckra tempodribblingar och Dani Parejo, sämst också i första halvlek, fick för bråttom hela tiden.
Villarreal och utmärkte coachen Unai Emery tog en rövare och satsade på anfallsstjärnan Gerard Moreno från start. Ett kraftigt tejpat lår satte sina spår. Moreno kunde inte riktigt göra sig själv rättvisa och då han byttes ut med 20 minuter kvar insåg både han och hemmapubliken att drömmen om en final gått i kras.
1-2 av Fabinho kom på ett skott från snäv vinkel som Geronimo Rulli fumlade in. 2-2 satte Luis Diaz på ett läckert inlägg av Alexander-Arnold och så gjorde Sadio Mané ännu 2-3 då Rulli missbedömde en utrusning.
Villarreal får lägga allt krut på att rädda vad som räddas kan i den inhemska ligan. Champions League blir det inte för laget nästa säsong men chansen till Europa League-spel existerar än. Villarreal hör hemma på de stora arenorna och en kämpe som Raul Albiol blir man aldrig trött på att skåda.
Motgångar och svårigheter brukar göra starka lag ännu starkare. Liverpool var riktigt illa ute i 45 minuter men jobbade sig tillbaka in i matchen med den där självklarheten riktigt bra lag har monopol på.
I en halvlek av fyra lyckades Villarreal hålla Liverpool på mattan i dubbelmötet. Det räckte naturligtvis inte men att det över huvud taget blev match av det hela ska både Villarreal och Emery har en stor eloge för.

Champions League

Villarreal-Liverpool 2-3
Liverpool till final med 5-2 sammanlagt.

ANDRA LÄSER