Forsbyfallet: Alla tre 16-åringar var tillräkneliga

Alla åtalade i Forsbyfallet var tillräkneliga när de dödade en 16-årig pojke i Helsingfors i vintras, visar den rättspsykiatriska undersökningen. Åklagarna yrkar på stränga fängelsestraff för de åtalade.

Enligt Helsingfors tingsrätt var alla tre pojkar som åtalas för mordet på en 16-årig pojke tillräkneliga. Dådet ägde rum på Forsby sjukhusområde den 4 december 2020 och har väckt stor uppståndelse i allmänheten för sin brutalitet. Arkivbild.
13.08.2021 13:35 UPPDATERAD 13.08.2021 16:26
Enligt Helsingfors tingsrätt var alla tre pojkar som åtalas för mordet på en 16-årig pojke i stadsdelen Forsby tillräkneliga när gärningen begicks.
Beslutet innebär att de åtalade har haft full förståelse för sina handlingar. De kan således dömas till straff. Alla tre åtalade har genomgått en rättspsykiatrisk undersökning.
Innehållet i utlåtandena är till stora delar hemligt, men slutresultaten presenterades i rätten på fredagen.
Domen i fallet ges den 3 september.
Helsingfors tingsrätt beslutade i våras att de 16-åriga mordmisstänkta pojkarna skulle genomgå rättspsykiatriska undersökningar.
– Resultaten från den rättspsykiatriska undersökningen kommer inte som någon överraskning. Vi åklagare har ansett att pojkarna är tillräkneliga, säger specialåklagare Yrjö Reenilä, som tillsammans med distriktsåklagare Satu Pomoell ställt krav på en rättspsykiatrisk undersökning.
De åtalades jurister har vädjat till åklagarna med att fallet fått mycket publicitet som förorsakat otrevliga sidoeffekter för de åtalade. Försvaret vädjade till åklagarna om lindrigare straff. Åklagarna har meddelat att de inte ändrar på sina yrkanden.
– Helheten och behandlingen av ärendet har fått mycket publicitet, men inte av det slaget att det skulle ha påverkat de åtalade så negativt att man är tvungen att beakta det i frågan om ett lindrigare straff, säger Pomoell till Iltalehti.
Åklagarna yrkar på ett minst 12-årigt fängelsestraff för den äldsta pojken, 11 år för den yngsta pojken och 9 år och 3 månader för den näst äldsta pojken.
Det misstänkta mordet skedde på en byggarbetsplats i Forsby i Helsingfors den 4 december 2020. Offrets död föregicks av en lång och förnedrande misshandel som delvis videofilmades.
I förhören svarade pojkarna rätt detaljerat på polisens frågor om kvällen som utmynnade i den flera timmar långa misshandeln och förnedringen. Alla tre erkände att de deltagit i misshandeln, men någon utlösande orsak verkar de inte kunna ange.
Offret misshandlades bland annat med armbågar, sparkar, ölburkar, metallstänger och fyrverkeripjäser under flera timmars tid. Vidare spottade och urinerade pojkarna enligt förundersökningshandlingarna på offret.
Helsingfors tingsrätt anser att det har bevisats att pojkarna orsakade offrets död.
Läs också: Vilket kan straffet bli?
Åklagarna Satu Pomoell och Yrjö Reenilä i Helsingfors tingsrätt i mars.
Artikeln har kompletterats med ytterligare information om åklagarsidans yrkanden.

ANDRA LÄSER