Sverige: Moderaterna föreslår adhd-test för barn i utsatta områden

Moderaterna i Stockholm vill att barn i utsatta områden ska snabbtestas för adhd för att fler ska kunna få en diagnos, rapporterar Expressen. Förslaget möts av kritik.

Irene Svenonius, finansregionråd i Region Stockholm. Arkivbild.
TT
12.08.2022 10:02
Partiet understryker att det handlar om en frivillig undersökning där barnen ska kunna testas på BVC från fem års ålder och sedan flera gånger under skoltiden.
– Ju tidigare man kan sätta in åtgärder, desto bättre förutsättningar, säger finansregionrådet Irene Svenonius.
Partiet hänvisar till att barn med invandrarbakgrund medicineras mot adhd i mindre utsträckning än svenska barn. Enligt Kriminalvården finns också ett samband mellan adhd i barndomen och våldsbrott senare i livet.
– Vi måste hitta de här barnen, och det kommer också vara brottsförebyggande, säger partiets rättspolitiske talesperson Johan Forsell.
Förslaget har snabbt fått kritik. Ebba Östlin, socialdemokratisk kommunstyrelseordförande i Botkyrka kommun, kallar det verklighetsfrånvänt.
Lena Nylander, överläkare och specialist i allmän psykiatri på Lunds universitet, är också skeptisk till förslaget och tycker att det är bättre att fokusera på en bra och trygg skola.
– Det viktigaste man kan göra för barn med adhd – det är att se till att skolan fungerar. Det som är bra för barn med adhd är bra för alla barn, säger hon till Expressen.

ANDRA LÄSER