Trump-trogna kallas att vittna i kongressen

Den kontroversielle radioprofilen Alex Jones har kallats att vittna i 6 januari-utskottet i USA. Han är en av fem Trump-anhängare som nu kallas efter misstankar om att de varit djupt inblandade då kongressen stormades i vintras.

Konspirationsteoretikern Alex Jones på plats i Washington den 6 januari i år.
23.11.2021 13:19 UPPDATERAD 23.11.2021 13:20
"Vi behöver veta vem som organiserade, planerade, betalade för och fick pengar relaterat till dessa händelser", förklarar utskottets ordförande Bennie Thompson, demokrat, i en kommuniké.
Utskottet utreder stormningen av Kapitolium i USA:s huvudstad i januari. Över 150 personer har redan frågats ut, men jakten fortsätter på vilka som var ansvariga för att demonstrationer övergick i en dödlig attack.
Donald Trump var då fortfarande president, så hans roll har prövats genom riksrätt. Den processen slutade med 57 röster för att fälla honom, 43 för att fria, i senaten – vilket innebar frikännande, eftersom det krävs två tredjedels majoritet för fällning.
De fem som nu har kallats är kända profiler i "Stop the Steal"-rörelsen, som utan bevis hävdar att Joe Biden fuskade sig till valsegern mot Trump. Förutom den kontroversielle radioprofilen Alex Jones är det exrådgivaren Roger Stone, paret Dustin Stockton och Jennifer Lawrence samt expresidentens nuvarande talesperson Taylor Budowich.
Jones är den mest kände, via sina radiosändningar som på nätet når en publik över hela världen. Där sprider han ofta extrema och helt grundlösa konspirationsteorier som att händelser som Sandy Hook-massakern på en skola i Connecticut 2012, terrordåden den 11 september 2001 och månlandningen 1969 var iscensatta bluffar.
6 januari-utskottet bildades i representanthuset på Demokraternas initiativ i somras, sedan Trump-trogna republikaner i kongressen stoppat satsningen på en ambitiösare nationell kommission för att utreda frågan.

ANDRA LÄSER