Nätverket Bellingcat dammsuger nätet på Putins krigsbrott mot civila – ett videoklipp tar sju dagar att verifiera

Två räddningsarbetare bär försiktigt ner en äldre dam på en bår, längs med en stege. I bakgrunden ser man ett rykande, sönderbombat boningshus. Någon jämrar sig. Det är den 14 mars i Obolon-distriktet i Kiev. Minst en person dog i attacken.

Brittiske journalisten Eliot Higgins har med sin organisation Bellingcat utrett flera brott som den ryska regimen misstänks för. Här pratar han med journalister strax efter att ha uppträtt i en rättegång om förgiftningen av den ryska spionen och dubbelagenten Sergej Skripal, i oktober 2018. Bellingcat kunde bevisa att en av de huvudmisstänkta var läkare, anställd av den ryska militärens underrättelsetjänst GRU.

När den brittiske journalisten och bloggaren Eliot Higgins grundade det undersökande nätverket Bellingcat år 2014, kunde han knappast ana att dess analytiker och volontärer åtta år senare skulle syssla med att verifiera krigsbrott mot civila via videoklipp på sociala medier, främst Twitter, och att de gör det med syftet att få Rysslands regim med president Vladimir Putin i täten fälld för krigsbrott.

ANDRA LÄSER