Ida Jonsson och Simon Saarinen tar upp kampen mot "den virtuella diktaturen" – och hittade en datafri zon i Åbolands skärgård

De åländska konstnärerna Ida Jonsson och Simon Saarinen har satt ner foten och lämnat reklamvärlden efter att de insett hur storföretagen använder våra personuppgifter. Nu letar de efter datafria zoner – ställen där företagen inte hittar dig.

Simon Saarinen och Ida Jonsson har under de senaste åren väckt stora rubriker världen över bland annat genom replikor av Kim Kardashians rumpa och permanent penisgraffiti via blockchain. Nu har de lämnat reklambranschen i protest mot hur våra persondata används inom branschen och jobbar med konstprojekt som ska synliggöra problematiken.
Varje gång du öppnar mobilen och använder internet, scrollar Facebook eller söker efter något på Google, ger du bort information om dig i realtid. Var du är, vad du är intresserad av just vid den tidpunkten, kanske du skriver ett meddelande om vad du tänker på via Facebook? Marknaden för din och alla andras data är värderad till en av världens största – den omsätter till och med mer än oljeindustrin.

ANDRA LÄSER