Gym och simhallar börjar kräva covidintyg – så här laddar du ner intyget

Från tisdag kommer alla besökare i Helsingfors simhallar och gym behöva uppvisa giltigt intyg. På lördag och söndag gäller luddigt formulerade restriktioner.

För att komma in till Backasbrinkens simhall krävs från tisdagsmorgonen covidintyg. Kravet gäller ändå inte elitidrottare. Arkivbild.
En rad restriktioner utfärdas för bland annat gym och simhallar – men i praktiken innebär de endast att covidintyg kommer att krävas för att få kliva in.
– Det var väntat och en bra sak enligt mig. Många motionärer har nog velat idrotta, men inte vågat av rädsla för att smittas, säger Pekka Laitinen, vd för aktiebolaget Urheiluhallit i Helsingfors.
HBL ringer på fredagen och Laitinen jobbar för högtryck. När dörrarna till de åtta idrottshallarna runtom i huvudstaden öppnar på tisdag klockan 6.15 ska allt vara på sin plats och endast besökare med vaccinintyg, tillfriskningsbevis eller 72 timmar gammalt negativt PCR-test kommer att släppas in.
Kravet införs först efter självständighetsdagen, och inte på lördagen då restriktionerna träder i kraft. Det betyder att restriktioner gäller lördag och söndag.
De är formulerade med rum för tolkning – man måste se till att lokaler är "coronasäkra". Att begränsa kundantalet är en metod, men den använder inte Urheiluhallit.
– Vi övervakar att inga långa köer eller trängsel uppstår, säger Pekka Laitinen.
Det är enklare att kräva coronapass, menar han. Annars vore simhallarna tvungna att gå ned till 50 procent av sin kapacitet.
Att covidintyget inte införs omedelbart förklarar Laitinen med att personalen behöver skolas i teknologin för att skanna intygen och andra praktiska arrangemang.
– Det här kräver mycket kommunikation, skyltning och personalhandledning. Föreningar utgör en stor del av vår målgrupp och vi hoppas att det här kan förverkligas smidigt även med dem.
Urheiluhallit har ändå inte problem med bemanningstider, vilket gym som är öppna dygnet runt kan stöta på.
– Vi har alltid personal på plats under våra öppettider, och i alla hallar passerar kunderna en kassa där intygen avläses.
Restriktionerna betyder att tillgången till inomhusidrott och simning nu begränsas avsevärt för ovaccinerade.

Hur ser du på det, Pekka Laitinen?

– Vår uppgift är att erbjuda kvalitativ motion till ett lågt pris. Jag vill inte skuldbelägga någon, men liksom Regionförvaltningsverket påpekar i anvisningarna, har alla getts – och ges fortfarande – chansen att skaffa ett covidintyg.
Läs mer:
Ladda ned covidintyget i 8 enkla steg
Restriktionerna som träder i kraft på lördag
5 vanligaste problemen människor upplevt med EU:s covidintyg

Aktiebolaget Urheiluhallit

Lyder under Helsingfors stad.
Förvaltar sju simhallar i totalt åtta idrottsanläggningar: Berghäll, Gårdsbacka, Malm, Backasbrinken, Böle, Brobacka, Tölö och Nordsjö.
Mer om hallarnas praxis kan du läsa på bolagets egen webbsajt.

ANDRA LÄSER