Kina protesterar mot ballongnedskjutning

Kina markerar sitt missnöje efter det att USA skjutit ned den kinesiska ballong som svävat i amerikanskt luftrum de senaste dagarna.

USA har sagt att man är säker på att det rör sig om en kinesisk övervakningsballong.
05.02.2023 06:40 UPPDATERAD 05.02.2023 09:06
"Kina uttrycker starkt missnöje och protesterar mot att USA med våld attackerar det obemannade civila luftskeppet", skriver det kinesiska utrikesministeriet i ett uttalande.
Kina kallar beslutet att skjuta ned ballongen för en uppenbar överreaktion och att den "allvarligt bryter mot internationell praxis".
Ballongen färdades i USA:s luftrum i flera dagar innan den sköts ned av amerikanska stridsplan utanför kusten vid 22-tiden på lördagen, finsk tid.
Läs mer: Detta vet vi om den misstänkta spionballongen

Oacceptabel kränkning

USA:s försvarsminister Lloyd Austin kallade nedskjutningen en "avsiktlig och laglig handling" som svar på Kinas "oacceptabla kränkning av vår suveränitet".
Enligt USA rörde det sig om en kinesisk övervakningsballong med syfte att samla in information. Ballongen sågs bland annat över delstaten Montana där det finns en militärbas med kärnvapen.
Kina nekade inledningsvis till anklagelserna om ballongen över USA men hävdade senare att det rörde sig om en civil farkost som samlar in data i forskningssyfte. Enligt det kinesiska uttalandet hade ballongen begränsad styrförmåga och hade "avvikit långt från planerad kurs" på grund av vindar.

Diplomatiska konsekvenser

Den av USA misstänkta spionballongen fick allvarliga diplomatiska konsekvenser på fredagen, då USA:s utrikesminister Antony Blinken sköt upp ett viktigt besök i Peking.
Det kinesiska utrikesministeriet skriver på söndagen att de förbehåller sig rätten att ge ytterligare nödvändiga svar.
"Kina kommer resolut att skydda relevanta företags legitima rättigheter och intressen", skriver ministeriet.
Natten mot lördagen uppgav USA:s försvarsmakt att ytterligare en misstänkt spionballong observerats, denna gång över Syd- och Centralamerika.
Enligt amerikanska försvarskällor är ballongerna en del av en flotta som Kina använder för övervakning och att dess utrustning inte kan förknippas med meteorologiska funktioner.

ANDRA LÄSER