Risikko: De våldsbenägna organisationerna ska granskas

Inrikesminister Paula Risikko säger att våldsbenägna organisationers laglighet sätts under lupp.

Paula Risikko.
18.09.2016 13:03 UPPDATERAD 19.09.2016 16:31
Efter misshandelsfallet på Elielplatsen för en vecka sedan höjs röster för att man ska sätta stopp för organisationer som tar till våld. Nu säger inrikesminister Paula Risikko (Saml.) att hon kommer att ta upp frågan med polisen och åklagarväsendet inom den närmaste tiden.
Risikko säger att de våldsbenägna organisationernas laglighet granskades förra gången efter knivdådet i biblioteket i Jyväskylä 2013.
– Då drog polisen och åklagarämbetet den slutsatsen att det inte skulle vara någon nytta med en sådan lag. Organisationerna samlas eller låter bli att samlas oberoende av om det finns en lag eller inte. Jag ska ta saken till ny granskning.
Risikko vill också se över den lagstiftning som anknyter till hatretorik. Några konkreta förslag i frågan har jon ännu inte. Initiativet har kommit från poliser som följer med internet.
– Webbpoliserna har sagt att det vore bra att se över lagstiftningen. Det görs i höst.
Risikko säger att polisen borde få mer resurser och fler patruller på gatorna. Hon säger att hon tagit upp frågan i budgetförhandlingarna och att hon kommer att återkomma till saken senast i förhandlingarna om budgetramarna i vår.
Ljus och blommor har placerats ut till minne av mannen som misshandlades på Elielplatsen vid Järnvägsstationen i Helsingfors för en vecka sedan.

"Finland är sig inte längre likt"

Dödsfallet har väckt stor uppmärksamhet i sociala medier. I ett Facebook-inlägg som fick stor uppmärksamhet i går sade mannens pappa att misshandeln skedde under den nynazistiska Finska motståndsrörelsens demonstration. Polisen undersöker fallet, men har inte bekräftat kopplingen mellan demonstrationen och misshandeln.
Flera riksdagsledamöter har krävt ett slut på våldet och beklagat de anhörigas sorg.
– Finland är sig inte längre likt. Det måste bli ett slut på nazisternas våld och hatretorik. Vi kan inte fortsätta på det här sättet. Spiralen av våld och rädsla måste brytas nu genast, säger riksdagsledamoten Outi Alanko-Kahiluoto (Gröna) på Facebook.
– Vi har länge tvingats se hur hat har normaliserats. Till exempel just det våld som Finska motståndsrörelsen står för har ringaktats. Det måste nu ta slut, skriver hennes partikamrat Ozan Yanar.
Också Vänsterförbundets ordförande Li Andersson säger på Facebook att underskattandet av rasismen, det rasistiskt motiverade våldet och det hot extremhögern utgör måste ta slut.
Ordföranden för Vänsterunga Anni Ahlakorpi kräver i ett pressmeddelande att inrikesminister Paula Risikko (Saml) vidtar åtgärder. Ahlakorpi säger att Risikko måste granska de våldsamma organisationernas laglighet.
– Varför får våldsamma nynazister över huvud taget samlas mitt på ljusan dag mitt i Finlands största stad? Risikko måste granska de våldsbenägna organisationernas laglighet och vidta åtgärder för att göra slut på dem med hänsyn till den allmänna säkerheten och de internationella avtal som förpliktar Finland.

ANDRA LÄSER