Inrikesministern: Polisen ska använda maktmedel som sista åtgärd – Helsingforspolisen försvarar bruket av sprej mot demonstranter

Först som en sista åtgärd ska polisen ta till maktmedel. Det säger inrikesminister Maria Ohisalo efter att Helsingforspolisen i lördags använde gassprej mot klimatdemonstranter. Polisen uppger att man hade förhandlat med demonstranterna och uppmanat dem att flytta på sig.

– I en rättsstat har man en rätt att visa sin åsikt. Polisen måste trygga att folk kan uttrycka sina åsikter, säger inrikesminister Maria Ohisalo som ändå påminner om att också demonstranter har ett ansvar. Personer från Elokapina var på plats då hon talade med journalister på måndagen.
05.10.2020 16:42 UPPDATERAD 06.10.2020 11:08
Det var på lördagseftermiddagen som Helsingforspolisen använde gassprej mot demonstranter som blockerade trafiken i Kajsaniemi. Det handlade om en klimatdemonstration ordnad av Elokapina, en finsk gren av det internationella systemkritiska nätverket Extinction Rebellion som bland annat använder civil olydnad som metod.
Polisens agerande har väckt mycket diskussion. På måndagen kommenterade Maria Ohisalo (Gröna) det inträffade. Som inrikesminister ansvarar hon för polisen.
Ohisalo betonar att mötesfrihet och yttrandefrihet är grundläggande rättigheter i en rättsstat och demokrati. Polisen måste välja sina metoder så att de här rättigheterna tryggas i så hög grad som möjligt säger hon och hänvisar till polislagen.

ANDRA LÄSER