Fullstora klasser när Norge öppnar skolorna

Det blir inga begränsningar för antalet elever per klass när Norge öppnar skolorna. Men hälsominister Bent Høie uppmanar partysugna studenter att lägga band på festandet.

Snart är distansundervisningen för norska skolelever ett minne blott. Arkivbild.
11.08.2020 21:24 UPPDATERAD 11.08.2020 21:25
– Skolorna hade gul nivå innan lovet och kommer också att starta på gult nästa vecka. Det betyder att man kan ha vanlig storlek på skolklasserna, men att man bör ha begränsad kontakt för att begränsa eventuell smitta, säger Line Vold, avdelningsdirektör på Folkhälsoinstitutet.
Av de totalt 9 638 fall av covid-19 som hittills har bekräftats i Norge rör bara 231 barn – motsvarande drygt 2 procent.
– Barn blir sällan sjuka av covid-19 och får milda symtom. Men även barn kan smitta andra när de blir sjuka, säger Vold.
Kunskapsminister Guri Melby säger att man även vid lokala utbrott bör sträva efter att hålla skolor och förskolor öppna så länge som möjligt.
– Så att ingen hamnar efter i utbildning eller kunskap. Det ska väldigt mycket till för att vi ska stänga ned helt igen, säger Melby.
Samtidigt riktar hälsominister Høie en varning till de runt 300 000 högskolestudenter som nu återvänder till sina lärosäten, sedan över 40 nya smittfall kopplats samman med studentfester i Oslo under den senaste veckan.
– Om smittan ökar mycket så måste vi stänga landet igen, säger Høie.

ANDRA LÄSER