Ny nordkoreansk robot – USA och Japan svarar

Nordkorea har avfyrat en långdistansrobot som ska ha slagit ner i havet utanför Japan, enligt landets premiärminister Fumio Kishida. USA och Japan har efter uppskjutningen genomfört gemensamma militärövningar.

Resterna av en robot som Sydkoreas militär uppger är en nordkoreansk så kallad SA-5, som ska ha plockats upp i havet efter ett av Nordkoreas senaste vapentester. Arkivbild.
18.11.2022 17:52 UPPDATERAD 18.11.2022 17:53
Det var först Sydkorea som tidigt på fredagen uppmärksammade att Nordkorea avfyrat någon typ av robot. Ganska snart kom uppgifter från den sydkoreanska militären att det rörde sig om en långdistansrobot, designad att kunna nå USA:s fastland.
USA och Japan har på fredagen genomfört gemensamma militärövningar i luftrummet över Japanska havet.
"Denna bilaterala övning bekräftar på nytt den starka, gemensamma viljan hos USA och Japan att svara oberoende av omständigheterna".
USA:s vicepresident Kamala Harris kallade efter avfyrningen till ett möte med ledarna för Japan, Sydkorea, Australien, Nya Zeeland och Kanada för att diskutera situationen gällande Nordkorea.
– Vi fördömer dessa handlingar å det starkaste och uppmanar återigen Nordkorea att upphöra med olagliga och destabiliserande gärningar, säger Harris.
Roboten ska, enligt Seoul, ha färdats omkring 100 mil. Det innebär att den var nästan lika kraftfull som den robot Nordkorea avfyrade i mars, vilket bedöms ha varit det kraftfullaste testet av detta slag hittills.
Så långt når Nordkoreas ballistiska robotar.

Inga skador

Japans premiärminister meddelade på förmiddagen, lokal tid, att roboten slagit ner i Japans ekonomiska zon i havet utanför Hokkaido.
Fumio Kishida sade också att robotuppskjutningen är helt oacceptabel men att det inte kommit några rapporter om att den orsakat skador på fartyg eller flyg.
Rysslands biträdande försvarsminister Sergej Rjabkov beskyller å sin sida USA för den nordkoreanska upptrappningen. I en intervju med den statskontrollerade nyhetsbyrån RIA Novosti på fredagen hävdar han att amerikanerna och deras allierade, till skillnad från den ryska regimen, inte är intresserade av att hitta en diplomatisk lösning på konflikten på Koreahalvön.
– Det är som om man vill pröva Pyongyangs tålamod, säger han.

Andra dagen i rad

Det är andra dagen i rad som Nordkorea skjuter upp en robot efter den dryga veckas uppehåll som följde på ett intensivt testande den senaste månaden.
På torsdagen varnade Nordkoreas utrikesminister Choe Son Hui för att Pyongyang kommer att agera mer militärt aggressivt om USA fortsätter att stärka sitt samarbete och engagemang i regionen med Japan och Sydkorea, som i sin tur är ett svar på Nordkoreas allt mer intensiva robottestande.

ANDRA LÄSER