Stämmer saudisk kronprins efter mord

Den mördade journalisten Jamal Khashoggis fästmö har stämt Saudiarabiens kronprins i en domstol i USA, där hon kräver skadestånd för hans död i Istanbul för två år sedan. Hatice Cengiz anklagar kronprinsen för att ha beordrat mordet i syfte att tysta regimkritikerns röst i USA för gott.

Hatice Cengiz stämmer Saudiarabiens kronprins. Arkivbild.
Hatice Cengiz, som är turkisk medborgare, valde att lämna in stämningen i en amerikansk federal domstol, då hon inte tror på en rättslig prövning i Saudiarabien.
I Turkiet pågår en brottmålsutredning av Jamal Khashoggis död.
Bakom stämningen i USA, som utöver kronprinsen omfattar 28 saudiska myndighetspersoner, står också människorättsorganisationen Demokrati nu för den arabiska världen (Dawn), som Washington Post-kolumnisten Khashoggi grundat.
Cengiz hänvisar till att mordet på hennes fästman orsakat både personliga och ekonomiska skador, medan Dawn hänvisar till att verksamheten skadats till följd av mordet.
Jamal Khashoggi levde i exil i USA. Han besökte det saudiska konsulatet i Istanbul den 2 oktober 2018 för att få de formella dokument som krävdes för att han skulle kunna genomföra giftermålet med Cengiz.
Saudiarabien har tidigare dömt 13 personer till stränga fängelsestraff för mordet på Khashoggi inne på konsulatet.
Den amerikanska underrättelsetjänsten CIA konstaterade i en rapport 2018 att kronprins Mohammed bin Salman gett order om att mörda Khashoggi.
Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman. Arkivbild

ANDRA LÄSER