Varuhuset Sokos stängt hela lördagen på grund av eldsvåda

Sent på fredagkvällen började det brinna i SOK-huset på Mannerheimvägen i centrum av Helsingfors. Eldsvådan kunde släckas snabbt och inga personer skadades. Orsaken till branden är tills vidare oklar och polisen utreder händelseförloppet.

Många potentiella kunder fick svänga om vid dörrarna till varuhuset. 
Heidi Herrmannheidi.herrmann@hbl.fi
01.10.2022 13:55 UPPDATERAD 01.10.2022 15:11
Jourhavande brandmästare Juha Lindholm vid Helsingfors räddningsverk säger att branden flammade upp inuti varuhuset, på gatunivå mot Mannerheimvägen.
– En liten eldsvåda tändes och några sprinklers gick på. Det blev vatten- och rökskador och det var de största problemen. Själva eldsvådan brann i ett begränsat utrymme, säger Lindholm.
Totalt deltog 13 räddningsenheter i utryckningen och eftersläckningsarbetet.
Hotellgästerna evakuerades sent på fredagskvällen till andra hotell i Helsingfors centrum.
Enligt SOK-kedjan misstänker man att eldsvådan startade i en teknisk apparat som låg i ett kontorsrum på första våningen i varuhuset.
Enligt Anna Vahteri, chef för Sokos-kedjan, är det omöjligt att säga hur stora skador eldsvådan orsakade på fastigheten och varorna.
– Det utreds som bäst. Vi blir klokare för varje timme. Men jag vågar inte lova att varuhuset skulle ha öppet ännu imorgon (söndag. red.anm.), säger hon till HBL.
Av de andra verksamheterna i fastigheten fungerar S-market, Sokos Hotel Vaakuna och restaurangen på tionde våningen samt Hesburger normalt, men själva varuhuset Sokos hålls stängt åtminstone på lördagen. Även caféer i varuhuset är stängda.

ANDRA LÄSER