HIFK föll i maratonmatch och nu krävs seger på lördagen

HIFK var 52 sekunder från seger under ordinarie matchtid men en kvittering av Petteri Puhakka till 2-2 innebar förlängning. Vid tiden 93.49 släckte Veli-Matti Savinainen HIFK:s hopp då han tryckte in en retur till 2-3. 1-0 till Tappara i semifinalserien.

Petteri Puhakka kvitterade till 2-2 med 52 sekunder kvar att spela.
Jonas von Wendtjonas.wendt@hbl.fi
31.03.2023 22:37 UPPDATERAD 01.04.2023 09:37
Tappara inledde vassare och skapade tryck i anfallszon. Men HIFK visade tålamod och hittade rätt snabbt den röda tråden i sitt spel.
Victor Berglund hittade Aleksanteri Kaskimäki med en passnings i djupled som 19-åringen tog emot på ett förnämligt sätt. Ett par snabba sparkar med skridskorna och han var ensam med Christian Heljanko. Heljanko fick axeln på avslutet men pucken seglade i en båge i mål, 1-0 till hemmalaget.
Aleksanteri Kaskimäki gjorde sitt första slutspelsmål i karriären.
Ledningsmålet blev till en enorm energiinjektion. Plötsligt var HIFK överallt och Tappare fick slå ifrån sig då hemmalagets spelare snurrade som bålgetingar i den offensiva zonen. HIFK hade bud på 2-0 ett par gånger, Sebastian Dyk fick det bästa läget men skottet höll inte klassen.
HIFK verkade ha blykoll på den första perioden men så tappade laget lite motståndare och isyta och mer behövde inte Waltteri Merelä då han sopade in returen på sitt eget skott. Ingen chans för Roope Taponen där. Tom Hedberg, inkallad i HIFK:s försvar, får ta på sig målet då hans passning snappades upp av Tappara och de regerande mästarna är som bekant ett ruskigt effektivt lag.
Waltteri Merelä gör 2-2. L
HIFK fick chansen med en man mera i slutet av perioden men de riktigt farliga avsluten saknades.
Överlag en underhållande, fartfylld och fysisk första period där HIFK var det dominerande och spelförande laget i långa stunder.

Tappara tog över men HIFK gjorde mål

Om HIFK var skäret före i första perioden var det ombytta roller i andra perioden. Tappara trummade på med sitt breda och högkvalitativa material och Roope Taponen fick verkligen jobba mellan HIFK:s stolpar. Målvaktskometen stod pall för trycket och inger ett sådant lugn att det smittar av sig på utespelarna.
HIFK hade förtvivlat svårt att få i gång sitt spel med puck och det luktade bortamål långa vägar.
I stället var det HIFK som hittade rätt. Tapparas backar gick bort sig lite i egen zon, IFK:s första kedja uppfattade situationen blixtsnabbt och ett par sekunder senare kunde Iiro Pakarinen trycka in 2-1. 
Målet hade en befriande effekt på HIFK som hittade tillbaka till sitt spel. Halva Ishallen stod redan upp då Roni Hirvonen i princip bara hade att skjuta in pucken i tomt mål från fem meter. Pucken tog på kedjekompisens Julius Nättinens klubba och gick utanför.
I tredje perioden förväntade sig de flesta en ursinnig forcering av Tappara men HIFK spelade en utmärkt och rörlig hockey och hemmalaget skapade några riktigt skarpa lägen att sätta sista spiken i mästarnas kista men Heljanko var, precis som Taponen, alldeles utmärkt.
Med 52 sekunder kvar fick ändå Tappara in kvitteringspucken då Petteri Puhakka från närhåll tryckte in en retur.
Tappara spelade med tom bur och Johan Motin hade möjligheten att lyfta ut pucken ur egen zon eller till och med möjligheten att pricka det tomma målet i andra ändan av isen. Men hans försök via plexiglaset lyckades inte och det gjorde att Tappara kunde få in en kvitteringspuck.
Trenden i SHL för att inte tala om NHL är ofta att, med risken att dra på sig en icing och tekning i egen zon, försöka skjuta pucken i det tomma målet. I ligan är lagen kanske för försiktiga i det läget.Rädslan för en icing väger ofta tyngre är möjligheten att avgöra en tät match.
Den första förlängningen blev mållös trots ett par vassa lägen för båda lagen. I den andra förlängningsperioden gjorde Veli-Matti Savinainen 2-3. 
Veli-Matti Savinainen trycker in den avgörande pucken.
Det här var en match som HIFK kunde och borde ha vunnit. Laget vann skotten på mål och var i långa sjok det bättre laget. Tappara visade ändå i de avgörande lägena upp just den seghet och rutin som brukar avgöra täta matcher.
Match nummer två klockan 17 på lördag på Nordenskiöldsgatan. Efter det spelas de tre följande matcherna i Tammerfors. Säger sig självt att HIFK måste vinna hemma på lördag. Annars kan den här semifinalserien vara slut redan på långfredagen i Tammerfors.
I den andra semfinalserien inledde också det andra Tammerforslaget, Ilves, med en seger i förlängningen borta mot Pelicans.
Fyra segrar krävs för en plats i final.

ANDRA LÄSER