Finland vann ödesmatch och fortsätter i B-divisionen

Det krävdes seger nere i Podgorica. Det blev seger nere i Podgorica. Det innebär att Finland slutar tvåa i grupp 3 i B-ligan i Nations League. Det betyder också att laget spelar B-division också i nästa upplaga av Nations League.

Teemu Pukki och Finland gick segrande ur kampen i dyblöta Pogdorica.
Jonas von Wendtjonas.wendt@hbl.fi
26.09.2022 23:54 UPPDATERAD 27.09.2022 16:56
Francois Letexier är känd som en kortglad herreman. Och 33-åringen från lilla Bedée i nordvästra Frankrike gjorde skäl för sitt namn och rykte väldigt snabbt i den dyblöta kvällen i Podgorica. Regnet öste ner under stora delar av dagen och hällregnet fortsatte under kvällen.  Pölarna blev flera och flera ju längre kvällen led.
Zarko Tomasevic drog på sig sitt andra gula kort efter en kvarts spel då han var sen i en tackling på Teemu Pukki. Den första tog han sju minuter tidigare då han rev ner, just det Teemu Pukki.
Före det hade landslagsdebutanten Oliver Antman så när gett Finland en drömstart då han efter en läcker kombination kom åt att testa hemmamålvakten. Han fick en fot på bollen som gick ut till hörna. Den Vandabördige Antman, till vardags i Nordsjælland i den danska ligan, tog för sig rejält och visade ingenting som tydde på nervositet eller prestationsångest. 
— Det känns otroligt bra. Att få göra debut, göra mål och spela fram till ett mål. Viktigast av allt är att vi vinner en stor match, säger Antman till Yle.
Finland försökte vara kreativt men det var svårt på det blöta underlaget och den söndertrasade matchbilden gjorde sitt till. Montenegrinerna gick heta hela första halvlek och avbrotten var många och långa.
— Underlaget var svårbemästrat och klart att det inverkade och påverkade. Men vi gjorde det bra, säger Antman.
Så här blött var det.
Finland fick en smakstart på andra halvlek då Antman tämligen omgående gjorde 1-0 efter att Finland rullade upp hemmalagets försvar. Hans avslut var förstaklassigt.
Lite senare spelade målskytten fram Benjamin Källman till 0-2. Om det var ett skottförsök eller passning kan diskuteras men Antmans debut var hur som helst snudd på fenomenal. Snabb på fötterna och lika kvick i tanken. Lär blir mera av honom i landslaget i framtiden. Välkommet med mera kompetens i kantspelet. Det behöver Finland.
Källman var bra, precis som mot Rumänien senast.
— Har nog aldrig spelat match på en så här våt plan. Men vi visade tålamod och vann välförtjänt, säger Källman till Yle.
Efter 0-2 och med en man mera var det inte något större snack om saken. Finland kontrollerade matchen och tog tre säkra poäng som säkrade andra plats i gruppen bakom Bosnien. I slutet skapade Montenegro visserligen ett par lägen men Finland kom undan med blotta förskräckelsen och slapp några riktigt nerviga slutminuter.
Finland kan i bästa fall bli bästa tvåa i B-divisionen. Det avgörs på tisdag kväll. Om Finland klarar av den bedriften kommer laget att placeras i den andra seedningskorgen då EM-kvalgrupperna lottas om ett par veckor.
Andra platsen i gruppen kan också ge en playoffbiljett till EM 2024 om Finland inte kniper en plats via det egentliga EM-kvalet som inleds i mars.

Nations League

Division B, grupp 3:
Montenegro-Finland 0-2
Mål: 47 min Antman 0-1, 53 min Källman 0-2.
Rött kort: 17 min Tomasevic, 68 min Radulovic.
Rumänien-Montenegro 4-1
Bosnien 6 3 2 1 8- 8 11 
Finland 6 2 2 2 8- 6 8 
Montenegro 6 2 1 3 6- 6 7 
Rumänien 6 2 1 3 6- 8 7

ANDRA LÄSER