Sannfinländarna kan blomstra eller krascha – Statsvetare: Jussi Halla-ahos efterträdare väljs ur samma falang

En mindre kontroversiell partiledare skulle göra det lättare för andra partier att se Sannfinländarna som en potentiell regeringspartner efter riksdagsvalet 2023. – Det här gäller framför allt Svenska folkpartiet, säger Åsa von Schoultz, professor i statskunskap vid Helsingfors universitet.

Sannfinländarnas ordförande Jussi Halla-aho har ansetts skicklig på att paketera och leverera sitt budskap både inom partiet och utåt. Kritiken mot invandringen har varit en central fråga. Arkivbild. Foto: Linnea de la Chapelle/SPT
22.06.2021 20:38 UPPDATERAD 22.06.2021 20:39
Sannfinländarnas avgående partiledare Jussi Halla-aho har målmedvetet byggt upp en partiorganisation som ska vara hållbar. Att han lyckats syns bland annat i att partiet kunde värva – och få in – fler kandidater än tidigare i vårens kommunalval.
Det säger Åsa von Schoultz, professor i statskunskap vid Helsingfors universitet. Hon blev förvånad över måndagens besked att Halla-aho inte ställer upp för omval under partikongressen i augusti.
– Jussi Halla-aho har uppenbarligen tänkt igenom det här och, om beskedet inte beror på personliga orsaker, gjort analysen att det är på lång sikt är bättre för partiet att han inte fortsätter.

ANDRA LÄSER