Författaren Salman Rushdie vårdas i respirator efter knivattack

Författaren Salman Rushdie överfölls på en scen i Chautauqua, nordväst om New York, under fredagen. Han har flugits till sjukhus med knivsår i halsen. Rushdie har allvarliga skador och vårdas nu i respirator.

Salman Rushdie
TT
Nyheter HBLnyheter.hbl@ksfmedia.fi
12.08.2022 18:45 UPPDATERAD 13.08.2022 08:45
Salman Rushdie, som i många år levde med ständigt beskydd, överfölls när han skulle hålla ett föredrag. När han presenterades för publiken rusade en man upp på scenen och överföll författaren.
Delstaten New Yorks guvernör Kathy Hochul säger på en presskonferens att Salman Rushdie var vid liv och fick nödvändig vård.
Vid 21-tiden finsk tid sade Rushdies talesperson Andrew Wylie till flera amerikanska medier att "Salman opereras".
Efter en lång operation vårdas Rushdie nu i respirator på sjukhus, uppgav Wylie vid tvåtiden i natt finsk tid, rapporterar bland annat nyhetsbyrån Reuters.
Rushdie är oförmögen att tala och kommer sannolikt att förlora ett öga. Nervbanorna till ena handen är avskurna och levern har skadats, uppger talespersonen.
Några hundra personer i publiken blev vittnen till överfallet, ett vittne säger till AP att attacken varade i runt 20 sekunder.

Flögs med helikopter

75-årige Rushdie föll till marken och togs omedelbart om hand av ett tiotal personer. Enligt Buffalo News vårdades Rushdie på scenen i fem minuter innan han hjälptes upp och med stöd kunde lämna scenen.
En läkare som hjälpte Rushdie på scenen säger enligt BBC att han fick flera sticksår, varav ett var i sidan av halsen, och att Rushdie blödde men var vid liv och inte fick hjärt-lungräddning. Han flögs sedan i väg med helikopter för vård.
Scenen där Salman Rushdie överfölls.
Gärningsmannen har frihetsberövats, uppger polisen. Ytterligare en person fick lättare huvudskador.
Amerikanska Pen, som Rushdie tidigare var ordförande för, har reagerat och nuvarande ordföranden Suzanne Nossel säger i ett uttalande till AP att "Vi kan inte komma på en liknande våldsam attack på en författare på amerikansk mark".
"Salman Rushdie har i årtionden blivit en måltavla för sina ord men har aldrig ryggat tillbaka", säger hon vidare.
Rushdies föreläsning i Chautauqua skulle enligt arrangörerna handla om just fristäder för utsatta författare.

Fatwa 1989

Brittisk-indiske Rushdie blev världskänd när hans roman "Satansverserna" utkom hösten 1988. Den berörde delvis profeten Muhammeds liv, vilket väckte ramaskri inom delar av den muslimska världen.
"Satansverserna" brändes och bannlystes i flera länder, däribland i hemlandet Indien. Den 14 februari 1989 utfärdade Irans andliga ledare, ayatolla Khomeini, en fatwa mot Salman Rushdie och prispengar för den som dödade honom. I nio år tvingades Rushdie leva med ständigt beskydd.
Han bor i dag i New York och hans tänkta framträdande var en del av en serie föreläsningar i Chautauqua, vid Lake Erie i nordvästra delen av delstaten New York.
Artikeln har uppdaterats.

ANDRA LÄSER