Hotellen på Åland stänger i förväg

Juli blev en lindring för de åländska hotellen. Men nu stänger de i förtid när gästerna från bröllop, skolresor och konferenser uteblir efter den korta högsäsongen.

Det blev en avhuggen hotellsommar på Åland.
21.08.2020 08:30 UPPDATERAD 21.08.2020 08:32
Det blev en avhuggen hotellsommar. Här är ett axplock: Savoy öppnade aldrig. Hotell Esplanad har redan stängt för säsongen. Adlon stängde förra veckan i stället för efter skördefesten. Havsvidden har endast helgöppet från och med denna vecka.
– Det dog av snabbt, konstaterar Emanuel Lund, hotellansvarig på Havsvidden, som hade nära fullbelagt i juli.
Resorten i Geta-bergen brukar öppna i april och gå ner på lågvarv först i oktober. I år öppnades hotelldelen inte förrän 18 juni och nu funderar man på hur hösten ska hanteras.
– Det brukar annars vara svenskar och utländska gäster med sen semester som kommer nu – många bröllop och grupper, säger Emanuel Lund.

Dåligt med grupper

Camilla Linde bekräftar att Esplanad redan stängt för i år, i stället för att hålla öppet hela september. Inbokade gäster får plats på Cikada i stället. Deras båda familjeägda hotell följer genomsnittet i de hotellsiffror som Åsub samlat in. Cikada stänger normalt efter oktober.
– Det är dåligt med grupper – och många skolresor som tagits bort. Ingen hundutställning blir av, säger hon.
Åland Hotel Group, som driver Pommern, Adlon och Savoy, har rekordtidigt bara Pommern öppet.
Savoy öppnade aldrig för säsongen.
– Vi insåg ganska fort att det inte skulle bli en normal sommar och tog beslutet redan i våras, men såg tiden an och försökte läsa av läget, säger vd Caroline Lepistö.
Dessutom stängdes Adlon redan förra veckan.
– Svenskarna och grupperna är ju helt försvunna. Vi har i sommar haft övervägande finnar – och väldigt korta bokningsförfaranden. Men vi har också hittat en ny trend och en ny kundgrupp, finländare med sen semester, säger Caroline Lepistö.
Sammantaget tycker hon att det blev bättre än befarat.
– Vi sitter och funderar över olika scenarier nästa år nu.

Uppsving vid poolen

Arkipelags vd Ann-Louise Djupsund sammanfattar sommaren med att den ändå blev bättre än förväntat.
– Positivt har varit att det kommit så mycket fler från fastlandet. Många har stannat fyra-fem nätter och ibland en hel vecka. Och det är roligt att man upptäckt Åland igen, många har inte varit här på 20–30 år.
– Men det är klart att när de svenska turisterna saknats finns det inte en möjlighet att komma ikapp, säger Ann-Louise Djupsund.
Årets ljuspunkt är poolområdet.
– Det är otroligt mycket ålänningar som besökt det. Verkligen ett uppsving. Där har vi haft vår bästa sommar någonsin.
– Men inför hösten ser det inte ljust ut. Vi har tappat alla stora grupper som var inbokade.

Har ni tvingats gå ner i pris på rummen?

– Vi har anpassat priset efter efterfrågan. Så det kan variera väldigt mycket.

ANDRA LÄSER