Österrikes förbundskansler Kurz anklagas för falskt vittnesmål – nekar

Österrikes förbundskansler Sebastian Kurz utreds för falskt vittnesmål inför en kommission som granskar korruptionsskandalen "Ibizagate", som fällde landets tidigare regering.

Österrikes förbundskansler Sebastian Kurz. Arkivbild.
Såväl Sebastian Kurz som hans stabschef är föremål för utredning, enligt förbundskanslern, som nekar till att ha farit med osanning.
– Jag visste att det fanns ett lagstadgat krav att säga sanningen, så givetvis svarade jag sanningsenligt, säger han vid en hastigt sammankallad presskonferens i Wien.
Ibizaaffären syftar på efterspelet till en video publicerad av tyska medier, föreställande Kurz tidigare koalitionspartner Heinz-Christian Strache (FPÖ) kohandlande på fyllan med en kvinna han trodde var släkting till en rysk oligark. Strache lovade lukrativa offentliga kontrakt i utbyte mot ekonomisk hjälp i valrörelsen, och slog också fast att "journalister är de största hororna på planeten".
Skandalen briserade kort efter det att en lokal FPÖ-avdelning delat ut nyhetsbrev till alla hushåll i Adolf Hitlers födelsestad, innehållande en dikt där migranter jämfördes med råttor, och ledde till att regeringen avgick i maj 2019.

ANDRA LÄSER