Nytt försök med Ishavsbanan, nu via Sverige

Den förra regeringens projekt att bygga en järnvägslinje mellan Rovaniemi och norska Kirkenes stupade redan vid planeringsskedet. Nu planerar Antti Rinnes regering att försöka på nytt med en ny strategi.

Samiska aktivister protesterar mot den gamla Ishavsbanan i Vuotso. Arkivbild.
11.08.2019 09:01 UPPDATERAD 11.08.2019 09:26
Det nya projektet kallas inte för en "Ishavsbana", i alla fall nämner regeringsprogrammet ingenting om det. I stället talas det om en elektrifiering av banavsnittet mellan Kemi och svenska Haparanda. Detta skulle dock i praktiken öppna vägen för finsk gods- och passagerartrafik ända fram till norska Narvik vid ishavets strand.
Centerpartiets Anne Kalmari som satt med i gruppen som diskuterade infrastrukturell utveckling under regeringsförhandlingarna säger att ett av syftena med elektrifieringsprocessen mycket riktigt var att svara på de behov som det från början var tänkt att Ishavsbanan skulle svara på. Hon säger också att regeringen inte planerar några vidare Ishavsbanerelaterade projekt.
HBL har tidigare skrivit om den före detta mobilspelutvecklaren Peter Vesterbacka och hans bolag FinEstBay Area Developments plan att på uppdrag av Lapin Liitto återuppliva regeringen Sipiläs begravda ishavsbaneidé. Enligt bolages talesperson Kustaa Valtonen ändrar den nya regeringens plan inte på FinEstBay Area Developments egna projekt.
Den gamla Ishavsbanan väckte skarp kritik bland annat från samiska organisationer som ansåg att den skulle förstöra natur och renbetesmarker och hota samernas traditionella kultur och försörjning.

ANDRA LÄSER