Valvira stoppar ännu ett av Attendos serviceboende – kontrollbesök visade stora brister

Under två kontrollbesök i februari upptäckte tillsynsmyndigheterna många problem vid vårdbolaget Attendos serviceboende Kirkkopuisto i Utajärvi.

Vårdbolaget Attendo har varit i blåsväder de senaste veckorna.
Verksamheten vid vårdbolaget Attendos serviceboende Kirkkopuisto i Utajärvi i Norra Österbotten avbröts på fredagen, meddelar Regionförvaltningsverket. Beslutet har fattats av Tillstånds- och tillsynsverket för social- och hälsovården (Valvira).
Valvira och Regionförvaltningsverket gjorde ett oanmält kontrollbesök vid Attendos enhet i Utajärvi den 4 februari. Tillsynsmyndigheterna upptäckte många brister och problem i verksamheten. Enligt Regionförvaltningsverket fanns det problem bland annat i vården med läkemedel och i mängden personal på nätterna.
Tillsynsmyndigheterna gav Attendo instruktioner för att lösa problemen och samkommunen Oulunkaari fortsatte övervakningen av verksamheten. Efter att samkommunen kontaktat tillsynsmyndigheterna gjorde myndigheterna ett till besök vid serviceboendet i torsdags. Enligt Valvira och Regionförvaltningsverket hade Attendo inte gjort nödvändiga justeringar i enhetens verksamhet, och myndigheterna beslutade att avbryta verksamheten.
Samkommunen Oulunkaari har tagit över verksamheten vid serviceboendet. De boende i enheten har inte blivit tvungna att flytta utan kan bo kvar.
Valviras beslut är i kraft tills vidare. Tillsynsmyndigheterna fortsätter övervakningen av verksamheten i serviceboendet.
Tidigare i år avbröt myndigheterna verksamheten vid Attendos serviceboende Pelimanni i Alavo på grund av brister i patientsäkerheten.

ANDRA LÄSER