Spel och appar får allt större roll som stöd vid adhd

Virtuella spel och andra digitala tjänster kan hjälpa personer med adhd-liknande symtom. Finska spelföretag arbetar redan ihop med forskare och skolor för snabbare diagnoser och praktisk livshantering.

Mobilspel kan hjälpa personer med adhd att träna inför utmanande sociala situationer.
Annika Rentolaannika.rentola@hbl.fi
28.03.2023 19:32
I slutet av 2022 knep mobilspelet Full ADHD första pris i tävlingen Reuters Pharma Awards Europe. Priset droppade in i kategorin för värdefull medicinsk fortbildning, en av de 15 klasser som över 800 bidrag tävlade i. Spelet har utvecklats i Finland.
Huvudkaraktären i gratisspelet – som tills vidare finns på finska, men inte på svenska – heter Eetu. Han är en studerande som har utmaningar med sina studier, jobb och relationer, på samma sätt som helt vanliga finländare mellan 18 och 35 år kan ha om de har adhd. I spelet ställs Eetu inför vardagliga valsituationer: Rusa i väg eller tänka efter? Tala ut eller lämna scenen?
Full ADHD lanserades som en del av en upplysningskampanj våren 2021. Eetu ska bryta myter och öka förståelsen för livet med adhd, men också ge träningshjälp för vardagliga situationer. Utvecklarna kallar spelet en visuell novell och konceptet är resultatet av ett samarbete mellan läkemedelsbolaget Takeda,  personer med diagnos, en expertpsykiater, den inhemska spelutvecklaren Psyon Games och ADHD-förbundet.

ANDRA LÄSER