FBI-operation hjälpte finsk polis komma åt omfattande narkotikasmuggling

En kriminell organisation misstänks ha tagit in 1 700 kilo narkotika till Finland under ett år. Finsk polis kom det exceptionellt omfattande fallet på spåren tack vare den så kallade Greenlight-operationen, där FBI lurade kriminella in i en fälla.

De för finländska förhållanden mycket stora narkotikamängderna gömdes i normala transporter, till höger på bilden. Ligan smugglade in bland annat amfetamin och kokain.
28.01.2022 13:20 UPPDATERAD 28.01.2022 17:03
Polisen misstänker att en kriminell organisation smugglat in narkotika till Finland för ett uppskattat värde på 100 miljoner euro. Det handlar om 100 kilo amfetamin och annan narkotika per månad, sammanlagt 1 700 kilo.
Polisen kallar mängderna historiskt stora. Amfetaminet har dessutom varit mycket starkt.
Enligt Jari Räty, kriminalöverkommissarie vid Centralkriminalpolisen, finns 11 personer i toppskiktet av organisationen, främst i Estland och Spanien. Den person som har hållit i trådarna högst upp är en estnisk medborgare som har verkat från Marbella på Spanska solkusten.
Sammanlagt är 44 personer misstänkta och 22 av dem är för tillfället häktade.
– De har tagit in enorma mängder narkotika i Finland. Delvis handlar det också om att ta emot narkotikan och sprida den, säger Räty.
I Estland har sedan det som polisen benämner "logistikcentralen" funnits. Uttrycket visar enligt Räty på hur strukturerad och professionell verksamheten har varit.
Från den har transporten av narkotikan genom Europa organiserats, likaså penningtrafiken från Finland tillbaka till Spanien. En del aktörer har också funnits i Nederländerna, och gripanden har gjorts även i Tyskland och Italien.
Narkotikan har transportföretag, ovetande om vad som funnits i lasten, kört till Finland. Enligt Räty har den varit gömd i bland annat mull, täckbark och varmvattenberedare.

Första meddelandena för ett år sedan

Centralkriminalpolisen informerade tillsammans med lokala polisinrättningar om förundersökningen på fredagen.
Importen och distributionen skedde mellan sommaren 2020 och sommaren 2021. Stopp blev det när polisen kom organisationen på spåren inom den så kallade Greenlight-operationen.
Den initierades och leddes av amerikanska FBI. FBI utvecklade en krypterad tjänst, Anom, som den federala polismyndigheten lyckades få kriminella att använda för sin kommunikation – utan att de visste att det handlade om en fälla.
Andra länder kopplades in och i Finland fick Centralkriminalpolisen de första Anom-meddelandena i februari 2021.
Polisen har genomfört flera förundersökningar i samband med operationen, och hittills har domar fallit i tio ärenden.

Ledde från fängelset

I det nu aktuella fallet har kurirer fort tagit hand om narkotikan och spridit den vidare. I sydöstra Finland kom den till Kotka och fördes sedan vidare till bland annat Lahtis och Helsingfors.
Anmärkningsvärt är att en av de två personer som ledde verksamheten i området gjorde det från fängelset där han avtjänade ett straff. Enligt kriminalkommissarie Lari Rönkä skedde det med hjälp av en insmugglad telefon. Den andra huvudmisstänkta dömdes redan under förundersökningen till fängelsestraff för grova narkotikabrott som han begått tidigare.
Ett annat särdrag är att verksamheten varit så hierarkisk och kontinuerlig att aktörerna fått månadslön, och inte en summa per utfört uppdrag vilket kan ses som det vanliga.
Undersökningar av narkotikahalten i avloppsvatten visar att halterna sjönk klart efter att gripandena gjorts vilket visar på brottets omfattning.
Att så stora mängder tagits in i Finland av organisationen är enligt Kimmo Sainio, kriminalkommissarie vid Centralkriminalpolisen, ett tecken på att det finns en marknad.
– Finland är inte längre någon trygg liten håla dit det ibland tas små mängder, utan det kommer mer för att det finns användare här.
Polisen beslagtog stora mängder kontanter under förundersökningen, som snart går till åtalsprövning.

Gömt i sopsäckar

I Lahtisområdet är sex personer misstänkta, och största delen av dem har enligt kriminalkommissarie Hans Fagerström anknytning till den kriminella organisationen United Brotherhood som har förbjudits.
Fagerström säger att narkotikan transporterats i sopsäckar och placerats i trappuppgångar och lägenheter, ofta dagtid.
Vinningen av brotten är enligt honom enbart i Lahtistrakten miljontals euro. De misstänkta har bland annat köpt värdefulla smycken och klockor för pengarna. Han beskriver att de ledande personerna verkar ha styrt kurirverksamheten vid sidan av annat normalt, vardagligt liv.
Polisen har under förundersökningen upptäckt att vapen har tillverkats med 3D-printrar. De har enligt Fagerström sålts av en medlem inom organiserad brottslighet till en annan.
Även Helsingforspolisen utreder en förgrening av helheten.

144 personer har åtalats

Polisen passade på fredagen på att berätta om resultat som nåtts tack vare FBI:s initiativ.
När Centralkriminalpolisen kopplades in skapade polisen i Finland en organisation för att analysera kommunikationen och förmedla information till olika utredningsenheter.
Enligt Kimmo Sainio kunde finsk polis identifiera 200 misstänkta kriminella verksamma i Finland och utomlands. Sammanlagt 27 miljoner meddelanden samlades in via plattformen och för Finlands del handlade det om 1,5 miljoner meddelanden.
Sainio säger att polisen utrett åtminstone 38 införanden av narkotika som en del av operationen.
Narkotikamängderna är stora. Polisen misstänker att ungefär 2 200 kilo narkotika har smugglats in: bland annat 1 168 kilo marijuana och 890 kilo amfetamin samt omkring 180 000 subutex- och ecstasytabletter. 900 kilo av detta har polisen kunnat beslagta.
Förutom grova narkotikabrott och narkotikabrott är brottsrubriceringar även skjutvapenbrott och penningtvätt. Också dråpförsök och mordförsök som gjorts tidigare har kunnat utredas med hjälp av kommunikationen.
Hittills har 144 personer åtalats och 49 dömts. Specialåklagare Sirpa Väätäinen betonar att domar inte har fallit i alla ärenden som har nått rätten.
Kriminella har en gång gått i den gillrade fällan. Under presskonferensen får polisen frågan om det finns en risk för att brottslingar i fortsättningen blir försiktigare i att använda meddelandetjänster, vilket kan göra det svårare för polisen.
– Jo, utan vidare kan det leda till det, svarar Hans Fagerström och säger att det återstår att se om de fortsätter använda telefoner och om nya appar kommer in.
Redan nu har fler börjat använda det som kallas darknet.

ANDRA LÄSER