Gudrun Schyman slutar som partiledare efter katastrofval

Den svenska politikerveteranen Gudrun Schyman lämnar partiledarposten i Feministiskt initiativ. Nu vill hon ge andra chansen att kliva fram. – Jag känner mig väldigt lugn över att partiet kommer att fortsätta och utvecklas.

Gudrun Schyman. Bild från valvakan efter det svenska riksdagsvalet den 9 september.
Gudrun Schyman meddelar att hon inte ställer upp för omval vid partikongressen nästa år. I valet i Sverige i september tappade Feministiskt initiativ, Fi, majoriteten av sitt stöd med bara 0,45 procent av rösterna. Hennes första tanke då var att inte avgå.
– Jag tänkte att "nu går det ju inte att avgå". Men så tänkte jag ett varv till och kom fram till att det går väldigt bra. Av det skälet att vi har en stark organisation, mycket bättre organiserad än vad vi någonsin har haft, säger Gudrun Schyman, 70.
Bland annat pekar hon på att partiet hade kommunala listor i över 60 kommuner och har partigrupper runt om i landet. Hennes analys är att många sympatisörer valde att rösta på de större partierna för att stoppa, vad hon kallar, den framryckande "konservatismen, nationalismen och militärismen".
– De tycker att vår politik är jättebra, men vågade inte rösta på ett parti som riskerade att inte komma in i riksdagen, säger hon.
I Sverige måste ett parti få minst fyra procent av rösterna för att ta plats i riksdagen.

Lämnar efter elva år

Gudrun Schyman – som delar partiledarskapet med Gita Nabavi – har varit med sedan Fi grundades 2005 och lämnar ledarposten efter elva år. Hon blir kvar i partiet och kommer att vara ansvarig för en intern ledarskapsutbildning, "Fi akademi", som Dagens Nyheter var först att uppmärksamma.
– De som kommer till oss har till 99 procent aldrig arbetat politiskt tidigare. Det behöver man både diskutera och träna. Många partier har sina kursgårdar och partiskolor. Vi har inte den ekonomin, men nu startar vi Fi akademi.

Blir det också som en nedtrappning för dig?

– Nej, det ligger inte för mig. Jag har många gånger sagt att det som ska göras ska ske under min livstid. Det är jag fortfarande fullt övertygad om. Men jag byter roll.

Du är och har alltid varit Fi:s frontfigur, kommer partiet klara sig utan dig där?

– Absolut. Vi är många och vi blir fler. Många av oss har erfarenhet av parlamentariskt arbete efter att ha suttit i kommuner. Men det är också svårt att få utrymme när jag är kvar där. Det är också av det skälet jag tycker att det är viktigt att kliva av nu.
Hon tror att partiet kommer att vara en del av debatten även framöver.
– Feminismen är en viktig motpol mot nationalismen. I länder där nationalister får inflytande ser vi attacker mot aborträtten och hbtq-personer.

ANDRA LÄSER