Valkompasser ökar ungdomens intresse för politik och samhälle

Mediernas valkompasser är oumbärliga för många unga väljare. Men om den främsta målgruppens särintressen formar kompassernas agenda kan vissa partier gynnas på bekostnad av andra, visar färsk forskning.

Valkompasserna kan främja demokratin om de hjälper unga väljare att orientera i politiska frågor. Det har Sami Borg och Kari Koljonen forskat kring. De har gett ut boken Käyttöliittymä vaaleihin: Tutkimus vaalikoneista kansalaisten, ehdokkaiden ja journalismin näkökulmista, och den kan laddas ned gratis på webben.
10.11.2020 16:18 UPPDATERAD 10.11.2020 17:14
Valkompasser eller kandidattest har blivit en självklar del av de större mediehusens valbevakning. Under 2000-talet har de slagit igenom markant, och på senare år har det blivit klart att de framför allt hjälper unga väljare att orientera sig i politiken och hitta ett parti och en kandidat med matchande värderingar.
Eftersom mediernas roll har ökat men gemensamma standarder för valkompasser saknas beslutade samhällsvetarna vid Tammerfors universitet att granska hur finländarna använder valkompasser, vilken betydelse de har och hur den journalistiken medierna gör utifrån sina valkompasser tar sig uttryck.
I en färsk bok på temat slår valforskarna Sami Borg och Kari Koljonen fast att intresset för valkompasser generellt korrelerar med ålder och utbildning. Yngre och högt utbildade väljare har i regel större intresse för valkompasserna än äldre eller lägre utbildade.