Sillman lättad mästare – Rautelin spurtade hem nytt brons

Ofördelaktiga vindförhållanden och diverse hälsoproblem drog ner på nivån i Kalevaspelens sjukamp. Miia Sillman lyckades ändå försvara fjolårets seger, precis liksom Esbo IF:s Jessica Rautelin lyckades försvara sitt brons.

Miia Sillman vann damernas sjukamp, Esbo IF:s Jessica Rautelin (i bakgrunden) knep brons. 
Tommi Willbergtommi.willberg@ksfmedia.fi
06.08.2022 19:21
Precis som i fjol korades Miia Sillman till sjukampsmästare i Kalevaspelen. Och precis som i fjol tog Jessica Rautelin hand om FM-bronset tack vare en överlägsen grenseger i det avslutande 800-metersloppet.
Ett rejält oväder svepte över Joensuu på eftermiddagen och kastade orosmoln över den nästsista tävlingsdagens kvällspass. Till slut kom idrottare, åskådare och arrangörer relativt lätt undan då de värsta åskskurarna inte nådde centralplanen i Joensuu.
Ett rejält oväder svepte över Joensuu. 
Ett kraftigt skyfall och rejäla vindbyar påverkade ändå tävlingsprogrammet i den mån att herrarnas trestegskval inhiberades och damernas stavfinal flyttades framåt med en dryg timme.
Sjukampen undvek stormen och regnet men i stället för två heat på den avslutande åttahundringen blev det bara ett heat i stället. Rautelin var fyra före 800 meter, 47 poäng eller knappa fyra sekunder från bronset.
Men då Rautelin krossade allt motstånd, inklusive mästaren Sillman, på det dubbla banvarvet kunde hon enkelt ta hem karriärens fjärde FM-brons.
– Det fanns vissa ljusglimtar och vissa riktiga djupdykningar. Allt som allt känns det som att man börjar vara tillbaka. Efter svåra perioder är det ju alltid roligt att komma till mästerskapstävlingar och åtminstone började sjukampen bra, säger bronsmedaljören Rautelin.
Rautelin berättar att hon drabbades av corona runt julen och återhämtningen efter sjukdomen dröjde långt in på inomhussäsongen. Väl på plats i Joensuu inledde 25-åringen sin sjukamp bra men en motvind på tre meter per sekund drog ner på resultatnivån på 200 meter.
Svårigheter i både i längdhopp och spjut ledde till att bronskampen var öppen inför den sista grenen. Men det fixade Rautelin galant.
– Förstås är jag nöjd med grensegern, säger hon.

"Benen skrek åt mållinjen att den skulle komma närmare"

Också Sillman har haft sin beskärda del av motgångar i år. Hon öppnade säsongen med en hyfsad sjukamp i Polen i maj men ådrog sig också en lårskada som i stort sett förstörde det mesta vad tävlande beträffar i sommar.
I Kalevaspelen var Sillman äntligen frisk – men sliten.
– Benen skrek åt mållinjen att den skulle komma närmare. Men det är nog en själv som ska krypa fram till mål, säger Sillman leende efter målgången.
Nationstoppen i sjukamp – bortsett från färska JVM-guldmedaljören Saga Vanninen – har varit otursdrabbad i år då exempelvis Maria Huntington redan avslutat sin säsong. Regerande FM-tvåan Amanda Liljendal tvingades å sin sida avbryta i Joensuu på grund av en ryggkramp.
Sillman siktar ännu på att fortsätta säsongen.
– Tanken är att delta i Sverigekampen och i stafett-FM. Men vi får se hur det bli, säger hon.

ANDRA LÄSER