Danmark: Hårdare restriktioner för 80 procent

Totalt 69 danska kommuner kommer från och fredag klockan 16 att omfattas av hårdare coronarestriktioner. Under torsdagen rapporterades det högsta antalet nysmittade i Danmark sedan pandemins start.

Sedan i onsdags gäller skärpta coronarestriktioner i 38 danska kommuner. Detta kommer att utvidgas till fler kommuner. Arkivbild.
10.12.2020 16:24 UPPDATERAD 10.12.2020 16:26
Barer, kaféer och restauranger får bara sälja hämtmat. Teatrar, biografer, gym och simhallar hålls stängda och skolbarn från årskurs fem får digital undervisning – detta gäller redan i 38 kommuner. Under fredagen läggs ytterligare 31 kommuner till listan och därmed kommer 79 procent av danskarna att omfattas.
– Stanna hemma. Om jag ska säga det kort. Låt bli att bjuda in gäster och att träffa för många människor, säger statsminister Mette Frederiksen (Socialdemokraterne) när hon träffar journalister inför EU-toppmötet i Bryssel.
Hon anser att utvecklingen är bekymmersam.
– Det går för snabbt nu, säger Mette Frederiksen.
Under det senaste dygnet har 3 132 nya fall av covid-19 registrerats i Danmark. Det är det högsta antalet på ett dygn hittills. Det sammanfaller med den hittills mest omfattande provtagningen på ett dygn.
Hittills har totalt 918 personer avlidit med covid-19 i Danmark. 342 covidpatienter vårdas på sjukhus.

ANDRA LÄSER