Ryssland vill byta Azovsoldater mot oligark – men idén tonas ned

Rättegång snarare än utväxling kan vara det ryska huvudspåret vad gäller ödet för de ukrainska tillfångatagna från stålverket i Mariupol. Ett förslag om att få över Putinvännen och oligarken Viktor Medvedtjuk från Ukraina i utbyte tonas ned.

En rysk parlamentariker och förhandlare i Ukrainakriget har tonat ned ett förslag om att få den ukrainske oligarken och Putinvännen Viktor Medvedtjuk i utbyte mot tillfångatagna soldater från Azovstålverket i Mariupol. Här är Medvedtjuk på en bild från 2020 med den ryske presidenten Putin. Arkivbild.
Lars Larsson/TT
22.05.2022 15:19 UPPDATERAD 22.05.2022 15:21
Flera medier citerar ryska medier om att den ryske parlamentsledamoten Leonid Slutskij föreslagit att Medvedtjuk, som greps och visades upp i Ukraina i förra månaden, kunde vara en del i en fångutväxling.
Men enligt ryska Interfax, som refereras av AP, har Slutskij backat och säger som den ryskstödde separatisten Denis Pusjilin att de stridande från Azovverket snarare ska ställas inför rätta.

Terminator tillbaka

Det brittiska försvarsministeriet skriver i sin dagliga uppdatering om kriget på marken i Ukraina att striderna är hårda kring staden Sievjerodonetsk i den nordöstra delen av landet, i Donbass.
Staden är strategisk viktig för Ryssland, nära de sedan 2014 ryskockuperade områdena i Luhanskområdet i öster. Enligt borgmästaren i staden angrips den från fyra håll.
Det brittiska försvarsministeriet uppger att Ryssland har skickat dit en pansarvagnsmodell av typen Terminator som är till för att understödja och skydda stridsvagnar. Det indikerar att en särskild enhet med stridsvagnar i den ryska armén har skickats dit. Men enheten förlorade mycket kraft och materiel i inledningen av invasionen runt den ukrainska huvudstaden Kiev.
Den ukrainska militären talar om hårda strider i Donbass och president Volodymyr Zelenskyj sade i sitt dagliga videouttalande att situationen i Donbass och runt städerna Sievjerodonetsk och Slovjansk är mycket svår. Ett kloster i den ukrainskkontrollerade delen av regionen ska ha träffats i en attack från luften.
Det ryska försvarsministeriets talesman hävdar att ryska raketer har träffat ledningscentraler och ammunitionsupplag i Donbass.

WHO oroas

När Världshälsoorganisationen (WHO) inleder sitt årsmöte på söndagen är också Ukraina en del av agendan. Ryssland väntas få stark kritik och Ukraina försöker få stöd för en resolution som fördömer ryska attacker på skolor, hälsocentraler och ambulanser.
Mötet ska också diskutera allvarliga effekter av kriget runt om i världen på grund av minskade skördar i Ukraina och att exporten av jordbruksvaror från Ukraina har drabbats så hårt.

ANDRA LÄSER