Uppgifter: Världens bästa målvakt lämnas utanför OS-laget

Noora Räty är en av världens bästa ishockeymålvakter. Men enligt Ilta-Sanomats uppgifter platsar hon inte i det finländska OS-laget.

Världens bästa målvakt Noora Räty lär inte platsa i Finlands OS-lag.
Filip Saxén
18.01.2022 12:07 UPPDATERAD 18.01.2022 12:42
Noora Rätys vara eller icke-vara i ishockeylandslaget har varit en het potatis de senaste månaderna.
I somras tackade Räty nej till VM med hänvisning till personliga skäl. Orsaken att Räty inte kunde spela i VM i augusti var att hon samtidigt höll ett målvaktsläger i Nordamerika. Lägrets tidpunkt hade slagits fast innan beslutet att flytta VM från våren till sensommaren.
Läs också: Noora Räty tvingades välja mellan VM och jobb – tackade nej till VM
Landslagstränaren Pasi Mustonen förhöll sig ytterst kritisk till Rätys beslut och kallade till och med det mot reglerna. Ett uttalande han senare bad om ursäkt för och tog tillbaka. Räty togs inte ut till landslaget då det samlades följande gång men var med igen i december då Mustonen tog ut spelare för det sista lägret inför OS.
Räty storspelade i sin comeback och höll nollan. Hon har också en stark säsong bakom sig i damligalaget HPK. I måndags skrev hon kontrakt med den kinesiska klubben KRS Vanke Rays Shenzen. Klubben spelar i den ryska ligan och Räty har spelat i KRS Vanke Rays de fyra senaste säsongerna.
På torsdag presenterar Mustonen sitt lag till OS i Peking. Räty har vid upprepade tillfällen uttryckt sin önskan och vilja att få vara med i laget. Hon har sagt att hon nöjer sig med vilken roll som helst.
På tisdagen skriver Ilta-Sanomat att Räty inte kommer att finnas med på spelarlistan Mustonen presenterar på torsdag.
Räty var en av tre målvakter som fanns med på det förberedande OS-lägret. De två övriga var Anni Keisala och Meeri Räisänen. Om Räty lämnas utanför laget betyder det att antingen Jenna Silvonen eller Eveliina Mäkinen tar hennes plats i truppen.
Pasi Mustonen lämnar posten som landslagstränare efter OS då hans kontrakt med ishockeyförbundet går ut.

ANDRA LÄSER