Ledare: Den desperata despotens dystra dagar

Den gångna veckan har varit omvälvande och liksom många tidigare veckor det här året kretsat kring Rysslands diktator Vladimir Putin. Flera tecken tyder nu på att han är oerhört pressad. Det stöd han hittills har kunnat luta sig mot krackelerar. Det gör honom ännu farligare.

LedareTommy Westerlundtommy.westerlund@ksfmedia.fi
23.09.2022 11:30 UPPDATERAD 23.09.2022 13:36
Vladimir Putins agerande den här veckan leder till att han blir allt ensammare. Det är bra. Men samtidigt är en pressad diktator med fruktansvärda vapen inom räckhåll en oerhört farlig person. Inte minst då han fortsätter skramla med dem. Putin eskalerar nu ytterligare kriget i Ukraina som han ensam är skyldig till och som väst är ense om att han inte kan tillåtas vinna. Allt mindre talar även för en seger för Putin, men frågan är vad han hinner göra innan förlusten är ett faktum.
Världens ledare, dock inte Putin, samlades i veckan i New York till FN:s generalförsamling. Där har man på bred front fördömt Rysslands krig mot Ukraina. USA:s president Joe Biden försäkrade fortsatt stöd till Ukraina och beskyllde Ryssland för att skamlöst ha brutit mot FN:s grundprinciper och Putin för att hota den globala världsordningen.
I samband med säkerhetsrådets möte i torsdags kom USA:s utrikesminister Antony Blinken med hård kritik och konstaterade att det finns en man som har inlett kriget i Ukraina och en man som kan avsluta det. Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov fanns bland åhörarna eftersom Ryssland hör till säkerhetsrådets ständiga medlemmar. Genom sitt agerande borde Ryssland vid det här laget redan ha förbrukat allt förtroende och därför slängas ut från säkerhetsrådet.

ANDRA LÄSER