Facklorna brinner vid ytterdörren till familjen Qvists radhuslägenhet i Grankulla och väl inne möts vi av den ivrigt skällande ceskyterriern Emma. Hon känner på sig att dagen är allt annat än vanlig.
– Emma har svansat efter mig hela dagen, vart än jag har gått har hon följt efter mig, berättar Elin Qvist.
Vita ljus i olika former och storlekar brinner i vardagsrummet och elljusslingor bidrar till den varma och välkomnande stämningen i det Qvistska hemmet. En kanna glögg och pepparkakor står framme på serveringsbordet i köket. Både Johanna och Erik Qvist, Elins föräldrar, har tagit ledigt från sina jobb på eftermiddagen för att kunna vara hemma tillsammans med yngre dottern Elin den här spännande torsdagen då resultatet av årets luciaomröstning klarnade.
– Jag satt på tåget till Helsingfors i morse då telefonsamtalet kom, det var Annika Höglund från Folkhälsan som ringde och gratulerade. Det var helt ofattbart, jag kan fortfarande inte förstå vad det innebär att just jag har blivit vald till lucia, säger en strålande glad Elin.
Hon skulle egentligen delta i glöggrundan tillsammans med ett par studiekompisar vid Hanken den här torsdagen, ett studentjippo där man besöker olika restauranger i centrum och dricker glögg, men de planerna ändrades i ett slag. I stället ringde Elin först till mamma och framförde ett kryptiskt meddelande om att hon inte får berätta något ännu, att hon har en glad nyhet, men om mamma kanske kunde gissa? Det kunde hon, men Elins pappa vågade inte ställa frågan högt när han strax efteråt fick samma kryptiska samtal.
Finlands lucia Elin Qvist har mamma Johannas och pappa Eriks fulla stöd i sitt kommande uppdrag. Lucia är en viktig tradition i familjens hem i Grankulla där Elin och hennes tre syskon har lussat varje luciamorgon sedan de var små. Hunden Emma deltar i allt familjen gör.
– Visst anade jag också vad hon ville säga. Vi är jätteglada och stolta över att Elin är Finlands lucia i år. Det ska bli spännande att få följa med luciaturnén på nära håll, även om min hjälp inte behövs som chaufför, den biten sköter luciapapporna. Vår uppgift blir att stötta och finnas till hands här hemma, säger Erik Qvist som lovar att städa i sin kalender så att han har möjlighet att följa med dottern på åtminstone ett par offentliga luciauppträdanden.
Viktig tradition
Lucia är en viktig tradition i familjen, man har i alla år firat lucia hemma tidigt på morgon och när det har varit möjligt har de också åkt in till Helsingfors på kvällen för att stå på Senatstorget och se Finlands lucia skrida nedför Domkyrkans trappor.
– Vi firar lucia grundligt, det bakas lussekatter i förväg och våra fyra barn brukar alla lussa, speciellt viktigt var det då de var yngre. Pojkarna har varit stjärngossar och båda flickorna har varit lucia, vi skaffade två kronor så att de båda har varsin. Ibland har de också lussat för grannarna, berättar Johanna Qvist.
Nu är Elin Qvist redo för att axla rollen som Finlands lucia själv. Hon var en av de fem luciakandidaterna som genast under de tios dag anslöt sig till luciakören.
– Vi har övat med kören flera gånger varje vecka och nu blir det övningar ännu oftare fram till luciadagen. Jag måste lära mig sjunga i nya stämmor, hittills har jag bara sjungit första sopran. Det kommer att bli ett fullspäckat program under de närmaste veckorna, säger Elin ivrigt.
Många av sångerna på lucias repertoar är gamla klassiker som Elin kan sedan tidigare, hon har sjungit i hela sitt liv och är numera med i damkören Lyran.
– Andra sånger är helt nya för mig, som Jannike Sandströms och Niklas Rosströms nya luciasång som de skrev i fjol. Den är otroligt fin, tycker Elin Qvist.
Studierna får vänta
Hon hade ursprungligen planerat att skriva tre tenter i december. Men det kan hända att kurserna i nationalekonomi, CSR (företagens samhällsansvar) och spanska vid Hanken, där hon studerar första året, får ställas på paus i en dryg månad. I stället står möten med luciamammorna på schemat, hon ska redan på fredag få en första genomgång av vad uppdraget som Finlands lucia innebär och sedan ska både klänning och kappa sys upp enligt Elins mått.
– Jag var Grankullas lucia för tre år sedan och fick redan då bära en krona med stearinljus, så jag vet hur det känns att få het stearin i håret. Det måste tvättas bort varje kväll, det lönar sig inte att lämna stearinet i håret över natten. Men, det är sådant vi har luciamammorna till, de vet de bästa knepen för att få bort stearin, försäkrar hon.
Lussa för mormor
Elin är inte den första kvinnan i sin släkt som har valts till Finlands lucia. Hennes mamma Johannas kusin Ingrid Lindqvist var Finlands 15:e lucia år 1964.
– Jag ser fram emot alla uppdrag, jag hoppas att alla jag möter ska känna sig sedda. Jag tror att lucia på riktigt kan göra en skillnad för andra människor.
Det finns ändå ett framträdande som Elin ser alldeles extra mycket framemot.
– Lucia ska i år åka upp till Österbotten under sin turné och det är jag glad för, min momi bor nämligen i Jakobstad och jag är så glad att hon får chansen att se mig. Hon är en riktig krutgumma trots att hon är 91 år gammal. När jag ringde och berättade lucianyheten för henne grät hon av glädje för min skull, berättar en rörd lucia.
ANDRA LÄSER
Tv-recensioner
Recension: “Jag vill knappt ha barn längre” – ny dokumentär skildrar svenska influeraren Bianca Ingrossos liv
04.06.2023 15:08

Konsument
Pernod Ricard backar, Marabouägaren tiger – ”Kunderna röstar med fötterna då företag agerar oetiskt”
04.06.2023 14:34



Skola och utbildning
Erfaren svensk spanare fick inte jobba som polis i Finland – ”Borde ha gått om hela utbildningen – då sa jag nej”
04.06.2023 05:01
