Finska PEN-ordföranden Peter Mickwitz om Rushdie-attacken: "En brutal och föraktansvärd attack på yttrandefriheten i sig"

Yttrandefriheten i Finland och världen har inte förbättrats, tvärt om, säger Peter Mickwitz, ordförande för finska PEN.

– Attacken på Rushdie visar att inte ens efter trettio år är man trygg, det är väldigt sorgligt och upprörande.

Författaren Salman Rushdie attackerades på en scen utanför New York på fredagen.
Jenny Bäckjenny.back@hbl.fi
13.08.2022 17:49 UPPDATERAD 13.08.2022 17:53
Författaren Salman Rushdie attackerades under fredagen av en knivbeväpnad man på en scen utanför New York. På lördagen vårdades han i respirator och har ådragit sig allvarliga skador, mer än trettio år efter att hans omsusade roman Satansverserna kom ut hösten 1988. Den berörde delvis profeten Muhammeds liv, och ledde till dödshot och en fatwa som legat över honom sedan dess.
– Rushdie är en viktig symbol för kampen för yttrandefrihet, och har engagerat sig starkt för den. På det viset är attacken en brutal och föraktansvärd attack också på yttrandefriheten i sig, säger Peter Mickwitz, ordförande för Finlands PEN.
Organisationen arbetar för att främja yttrandefrihet inom litteratur och konst överallt i världen, och Salman Rushdie har själv varit ordförande för USA:s PEN.
– På det viset känns den här attacken extra upprörande också på ett personligt plan för just PEN, som en rörelse som arbetar för yttrandefrihet.
Salman Rushdie är en viktig symbol för kampen för yttrandefrihet, säger Peter Mickwitz, ordförande för Finlands PEN.
Enligt Mickwitz har yttrandefriheten blivit allt mer trängd under de senaste decennierna.
– Yttrandefriheten är mycket mer hotad nu än för trettio år sedan, och det är väldigt sorgligt. Rushdie har fått leva med hotet över sig alla dessa år, men trots kampen för yttrandefrihet som hela tiden blir viktigare har läget på många sätt blivit sämre.
Mycket har förändrats under trettio år, påpekar Mickwitz: populistiska rörelser har rönt mycket framgång sedan början av 2000-talet och hela omgivningen för samhällsdebatten har förändrats i och med internet.
– Också i Finland kan till exempel forskare bli hotade till tystnad eller känna att de inte vågar uttala sig. Sådant fanns inte för trettio år sedan. Internet har förändrat hela landskapet för politisk och samhällelig debatt, och därmed är världen och utmaningarna för yttrandefriheten helt andra än tidigare.
Det måste man hela tiden förhålla sig till också som författare.
– För något år sedan gav Finlands PEN ut en handbok mot hatretorik. Det är ju också ett symtom, att en sådan behövs.
Mickwitz önskar att politiker och andra makthavare markerar mot hatretorik och attacker som den mot Salman Rushdie.
– De borde absolut gå ut och markera och kraftfullt ta ställning.

ANDRA LÄSER