"Viktigt med en diskussion om mens"

Shortsfärg har blivit ett hett ämne i engelsk klubbfotboll. Damspelare vill slippa vita shorts och risken med synliga blodfläckar under mens.

– Jag tycker framför allt att det är bra att vi pratar om mens, säger svenska landslagskaptenen Magdalena Eriksson.

Beth Mead under en av Englands EM-matcher i somras. Arkivbild.
10.11.2022 18:21
För ett par veckor sedan blev Manchester City den senaste brittiska klubben att meddela att damtruppen byter shortsfärg. Från vita byxor till röda.
– Att lösa det med att inte ha vita shorts – det är en enkel lösning, säger svenska Magdalena Eriksson, till vardags i Chelsea, till TT.
Ämnet har diskuterats flitigt på de brittiska öarna. Inte minst eftersom det engelska damlandslaget spelar i helvitt.
Under EM i somras, då England vann guld, lyfte anfallsstjärnan Beth Mead frågan. Mead sade att det är snyggt med helvitt, men att det är opraktiskt under en viss period i månaden.
Magdalena Eriksson säger:
– Jag tycker framför allt att det är bra att vi pratar om mens, det är något som 50 procent av befolkningen har och det är ingenting att skämmas över eller tycka är jobbigt att prata om.
Sedan tidigare har klubbar som Stoke City och West Bromwich Albion tagit liknande beslut som Manchester City, skriver The Athletic.
– Det är ingenting som jag själv faktiskt har reflekterat över. Men det här är något som jag har förstått att vissa känner starkare för än andra och jag tycker att det är en väldigt relevant och intressant diskussion, säger Eriksson.
Bland de storklubbar där vita shorts fortfarande ingår i matchställen finns Arsenal, Manchester United och Real Madrid.

ANDRA LÄSER