Ballad av en dyngbagge som inte hittar hem

Avoimet ovets Sontiainen – balladi koti-ikävästä (Tordyveln – en ballad om hemlängtan) är en dynamisk, solkig och något splittrad historia om hur det är att betraktas som en främling av sig själv och andra.

Aarni Kivinen, Juha Pulli, Johanna Koivu och Anna-Riikka Rajanen i Avoimet ovets musikdrama om Amerikaemigranternas solkiga tillvaro.
Barbro Enckell-Grimm
10.02.2020 12:47
Musikteater är en lättsam genre, ändå är den svår att göra bra. Sontiainen – balladi koti-ikävästä (Tordyveln – en ballad om hemlängtan), som spelas på Avoimet ovet i manus och regi av Hanna Kirjavainen har ett dramaturgiskt tacksamt upplägg: Huvudpersonen Tom Sukanen (Aarni Kivinen) emigrerar till Amerika, gifter sig och får många barn. Efter ett tag reser han för att hälsa på sin bror som bor i Kanada. Tillvaron i Kanada drar ut på tiden och när han sex år senare återvänder till Minnesota för att avhämta familjen har hustrun dött i Spanska sjukan och barnen är utspridda i olika fosterhem. Han beslutar sig för att komma tillbaka till Finland, men försöket strandar och Sukanen avslutar sina dagar på ett mentalsjukhus.

ANDRA LÄSER