Niinistö orolig för tillspetsad valkamp – ”Särskilt viktigt att kunna samarbeta i den tid vi lever i”

“Demokratin har fungerat också under mycket exceptionella förhållanden.” President Sauli Niinistö varnar för en valkamp som är så tillspetsad att samarbetet lider efter val, just i dessa tider. Riksdagen avslutade valperioden på onsdagen.

Riksdagens talman Matti Vanhanen och president Sauli Niinistö
Sylvia Bjonsylvia.bjon@hbl.fi
29.03.2023 17:26
– Just i den tid vi lever i är det särskilt viktigt att snabbt kunna samarbeta genast när riksdagsperioden inleds, redan innan en regering bildats. Därför är det värt att värna om försoningens frö, avslutade president Sauli Niinistö sitt tal till den avgående riksdagen.
I den "tidvis tillspetsade” valkampanjen ska man kunna bilda regering med fler partier.
– Till demokratins kärna hör också respekten för valfriden. Hat, hot eller våld stigmatiserar och förnedrar bara förövaren, säger Niinistö.
Hans uttalande kom i efterdyningarna av att riksdagsledamot Ben Zyskowicz (Saml) under valkampanjen blivit hotad och knuffad i Helsingfors.

Inleder arbetet "i ett Natoland"

Niinistö sade till pressen efteråt att han gått igenom läget med partierna redan för länge sedan, och betonat att Finland i de här tiderna behöver beredskap och under den tid som ingen ny regering bildats. Mellan valet och en ny regering kan det gå ett par månader, samtidigt som det kan ske vändningar i världspolitiken och i samband med kriget.
Niinistö konstaterade ändå att den nya riksdagen troligen inleder sitt arbete "i ett Natoland".
Då sitter den tidigare regeringen som opolitisk expeditionsministär, och den nyvalda riksdagen behövs för att kunna förankra eventuella nya beslut.
– Jag har talat om det här med partierna redan för ett tag sedan, och vad jag vet är planen att genast kunna utnämna nya försvarsutskott och utrikesutskott genast, redan innan regeringen är utnämnd.
Niinistö deltar senare på onsdagen i ett demokratitoppmöte via videolänk, sammankallat av USA:s president Joe Biden.

Vill se utvärdering av pandemibeslut

Riksdagens talman Matti Vanhanen (C) lämnar riksdagen och hade bakat in några utspel i sina båda tal, det till presidenten och det till ledamöterna.
Bland annat efterlyste han en oberoende utvärdering av hanteringen av coronapandemin.
– Det finns skäl att utvärdera de beslut som gjorts, beslutsordningen och ledarskapet, och det internationella samarbetet kring pandemin efteråt i en oberoende utvärdering med utvecklingsförslag, sade Vanhanen som också tackade för allt arbete som gjordes för att förhindra spridningen och faran kring viruset.
Vanhanen kom också med ett utspel som lät som en kommentar till skogspolitiken och klimatrenoveringar i EU.
– Fastighetsägarna kan själva räkna ut när det lönar sig att byta oljan till jordvärme eller klabbar, när det är rätt tid att installera solpaneler och täta vinden. Hundratusentals skogsägare vet bättre än någon annan vad som växer på vilken sluttning och i vilken dal, och när en gran som hotas av röta eller granbarkborrar ska fällas, inflikade talmannen i sitt tal.
Han sade att det handlar om att alla behöver vara med i båten då klimatpolitiken leder till förändring.

ANDRA LÄSER